Mladí se zajímají o postavení České republiky v kontextu proměn Evropské unie

Publikováno:
17.4.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

Panelová konference s názvem „Postavení České republiky v kontextu proměn Evropské unie“ se pod patronací ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera uskutečnila v Petschkově paláci v Praze. Mluvilo se o evropské integraci a důvodech rostoucí skepse české veřejnosti v náhledu na Evropskou unii.


Akci zahájil ředitel odboru evropského a mezinárodního práva MPO Lukáš Prokeš. Je nám ctí, že jsme mohli udělit záštitu a pomoci s organizací sympatické akce, při které se střetávají názory těch, kterým není lhostejný osud České republiky ve společenství ostatních evropských národů. A je dobře, že se mladí lidé zajímají o osud Evropské unie, jsou k ní kritičtí, ale zároveň ji vnímají jako příležitost," uvedl Lukáš Prokeš.

V diskusi se kladl důraz na volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok. Jde o mobilizační nástroj zejména proevropských politických stran. Předvolební kampaň by proto měla vysvětlovat souvislosti účasti České republiky v evropském integračním procesu a aktuální dopady a závěry Lisabonské smlouvy. Tématem by měl být i další vývoj evropské integrace po brexitu.

Mluvilo se také o tom, jak evropskou integraci vnímají různé skupiny české společnosti. Široká diskuse se strhla i kolem společenské role médií, především pak sociálních sítí. A to v souvislosti s ovlivňováním názorů a schopnosti čtenářů rozlišovat takzvané „fake news“ od skutečně relevantních a pravdivých informací.

V druhém panelu debatovali studenti Vysoké školy ekonomické (VŠE) se svými protějšky z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů (VŠMVV) Praha. Zaznělo mnoho zajímavých názorů a stanovisek studentů z České republiky i jejich zahraničních kolegů.

Podle účastníků mělo diskusní fórum vynikající úroveň. Proto by se konference v podobném formátu měla uskutečnit i v budoucnosti. Akci moderoval redaktor Hospodářských novin a pedagog Fakulty sociálních věd UK Nikita Poliakov. Kromě zástupců státní správy, studentů VŠE a VŠMVV se jí zúčastnil také státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Daniela Kovaříková či vysokoškolský pedagog Zbyněk Dubský.



Zařazenoút 17.04.2018 02:04:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mladi-se-zajimaji-o-postaveni-ceske-republiky-v-kontex...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V