V Gruzii se otevírají šance pro české výrobce autobusů a elektrobusů

Publikováno:
13.3.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

V rámci incomingové mise navštívili v minulém týdnu zástupci gruzínských měst Tbilisi a Batumi české výrobce autobusů a elektrobusů ŠKODA ELECTRIC, IVECO Vysoké Mýto a SOR Libchavy. Prohlédli si i provoz dopravních podniků Hl. města Prahy a Hradce Králové, které autobusy a elektrobusy českých výrobců provozují.


Hlavním cílem projektu na podporu ekonomické diplomacie bylo seznámit představitele největších gruzínských měst a šéfy dopravních podniků s českými výrobci dopravního zařízení přímo na místě v továrnách a poskytnout jim možnost prohlédnout si provoz těchto dopravních prostředků v praxi městských dopravních podniků.

"Náplň incomingové mise se odvíjela od dlouhodobé snahy gruzínských měst obnovit zastaralý vozový park městské hromadné dopravy. Podle informací zástupců hlavního města Gruzie se Tbilisi v horizontu tří až čtyř let chystá zakoupit kolem až 750 nových nízkopodlažních dieselových autobusů. Získali jsme v průběhu mise rovněž informaci, že magistrát uvažuje i o koupi zhruba 20 elektrobusů," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro export Vladimír Bärtl.

Tendr na nákup první stovky nízkopodlažních dieselových autobusů bude vypsán již v tomto roce. Tbilisi má přitom zájem především o autobusy evropské výroby, vloni již zakoupilo 143 vozidel německé značky MANN.

Zájem především o elektrobusy má i třetí největší gruzínské město Batumi. První tendr financovaný Evropskou bankou pro rozvoj byl již vypsán. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto ve spolupráci se zastupitelským úřadem v Tbilisi zorganizovalo návštěvu gruzínských expertů v českých výrobních podnicích, specializujících se na výrobu vozidel městské hromadné dopravy.

Delegace v průběhu týdne navštívila podniky ŠKODA ELECTRIC, IVECO Vysoké Mýto a SOR Libchavy, kde se podrobně seznámila s výrobou autobusů, elektrobusů a trolejbusů. Gruzínští odborníci měli možnost prodiskutovat se zástupci firem konkrétní parametry tendrů a další požadavky.

Součástí mise byla návštěva měst, kde dopravní prostředky těchto firem jezdí. Delegace navštívila Dopravní podnik Hlavního města Prahy, kde si prohlédla autobusové depo a opravárnu metra. Hlavní město Tbilisi totiž ve střednědobém horizontu plánuje výměnu zastaralých souprav metra za nové vozy. Navštívila i Dopravní podnik města Hradec Králové, kde jezdí elektrobusy značek SOR a ŠKODA ELECTRIC. Hradec Králové v současné době provozuje na svých linkách tři elektrobusy zmíněných firem. V minulém roce podepsal kontrakt na dodávku 20 elektrobusů značky SOR, čímž se stává jedním z našich předních měst v rámci elektromobility. Obměna vozového parku elektrobusy a trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem plně koresponduje se strategií ITI a strategií SMART CITIES. V královéhradeckém dopravním podniku se gruzínští hosté podrobně seznámili s terminálem hromadné dopravy a dispečinkem a s běžným provozem elektrobusů včetně provozu rychlonabíjecí stanice.



Zařazenoút 13.03.2018 01:03:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/v-gruzii-se-oteviraji-sance-pro-ceske-vyrobce-autobusu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V