Pochybení slovenských policistů? Bojí se, tvrdí bývalý kriminalista

Slovenští kriminalisté čelí kvůli případu vraždy Jána Kuciaka velkému tlaku. Možná spojitost s italskou mafií a fakt, že případ způsobil i krizi ve slovenské vládě, situaci nijak neulehčuje. Policie dokonce odmítá k případu poskytovat další informace. Tím rozpoutala plamenné diskuze o tom, jestli při vyšetřování nepochybila, nebo se nesnaží něco skrýt. K dosavadnímu výkonu slovenských policistů se vyjádřil známý český kriminalista a bývalý šéf pražské mordparty Jiří Markovič.

Pod palbou kritiky se ocitl i sám policejní prezident Tibor Gašpar. Ten nejprve popíral přítomnost šéfa protikorupční jednotky NAKA Roberta Krajmera na místě vraždy. Ten byl však na místě mezi prvními, z čehož ho usvědčila slovenská média. Později Gašpar řekl, že Krajmer na místě neměl co dělat. Na nepravdivou informaci upozornil poslanec Národní rady SR Igor Matovič (OĽaNO). Podle něj Gašpar brání nezávislému vyšetřování a měl by z funkce odstoupit.

Matovič také uvedl, že Kuciak kvůli svým článkům ležel v žaludku Gašparovu švagrovi, který je majitelem soukromé bezpečnostní služby. "Gašpar se může stydět. Říká, že útočíme na policisty a on je chrání. Policisty necháme pracovat, ale ne vás. Kvůli vám a vaší pravé ruce Krajmerovi lidé nedůvěřují policii," vzkázal Matovič Gašparovi prostřednictvím médií.

Matovič a další nyní trvají na Gašparově odstoupení z funkce. Jestli funkci policejního prezidenta opustí, je podle Markoviče dokonce vysoce pravděpodobné.

"Podívejte, je to jenom můj názor, ale dokonce bych to předpokládal. Ten tlak je tak obrovský, že se může stát, že si jednoho dne řekne, že už toho má dost a nestojí mu to za to," uvedl.

Pod tlakem těchto událostí se slovenská policie uchýlila k nečekanému kroku a v úterý oznámila, že k případu vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky nebude uveřejňovat další informace. Oznámilo to tiskové oddělení Prezídia Policejního zboru (PPZ) s tím, že se soustřeďují na vyšetřování, které je pro ně prioritou. Píše například Pluska.sk. To však situaci slovenským kriminalistům příliš neulehčilo. Začala na ně tlačit veřejnost a média.

"Lidé se nyní jen těžko smíří s tím, že jim nikdo neposkytne informace. Vzhledem k tomu, že jde o vraždu investigativního novináře, mají pocit, že se jedná o informace veřejné. Stále jde ale o vyšetřování vraždy," vysvětlil Jiří Markovič.

Ten doplnil, že jednání kriminalistů je pochopitelné. "Oni se bojí, mají jednoduše strach. Je tam tak obrovský tlak ze všech stran. Cokoliv teď řeknou, bude špatně. Jestli pochybili, je otázkou, ale podobný tlak jsem sám za svého působení zažil, takže bych jejich jednání neodsuzoval," uzavřel.


Zařazenočt 08.03.2018 05:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/pochybeni-slovenskych-policistu-boji-se-tvrdi-byvaly-kriminalista.html
Přílohy

Související témata

Slovensko


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V