Tisíce lidí bude povinně měnit občanky. Stát překreslí okresy

Lidé v 33 obcích a dvou pražských městských částech si zřejmě budou muset zvykat na to, že na úřady budou dojíždět jinam, než byli léta zvyklí. Vláda Andreje Babiše v úterý schválila věcný záměr zákona, který některé obce přesouvá do jiného okresu. Lidé si kvůli tomu budou muset vyměnit třeba občanské průkazy.

Novela zákona má odstranit stav, kdy obec patřila sice do jednoho okresu, její obyvatelé ale jezdili část úřadní agendy vyřizovat do nejbližší obce s rozšířenou působností, která leží v jiném okrese. Například obyvatelé Bříství ve Středočeském kraji spadají pod okres Nymburk, obcí s rozšířenou působností pro ně ale je Český Brod ležící v okrese Kolín.

Nebo třeba Harrachov v Libereckém kraji leží v okrese Semily, obcí s rozšířenou působností je ale Tanvald v okrese Jablonec nad Nisou. To chce ministerstvo odstranit, upozorňují ve středečním vydání Lidové Noviny.

"Dílčím cílem navrhované zákonné úpravy je dokončení úsilí o skladebnou strukturu všeobecného územně správního členění státu, která je dosud narušena u 33 obcí, které spadají do jiného okresu než zbývající část příslušného správní obvod obce s rozšířenou působností," vysvětluje ministerstvo vnitra, které je předkladatelem věcného záměru zákona.

Ministerstvo se dotčených obcí ptalo, jakou variantu preferují, ne vždy jim ale vyhovělo. To se stalo kupříkladu u čtyřech obcí ve Středočeském kraji - Bříství, Černíků, Kounic a Vykáně. Místo původní varianty, že by se přesunuly do okresu Kolín, nakonec ministerstvo vyhovělo jejich přání, aby zůstaly součástí okresu Nymburk. Obyvatelé teď budou muset na úřady místo do Českého Brodu do Lysé nad Labem.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Feb2018/2110509.jpg?d41d

Preferovanou variantu si neprosadilo třináct obcí na Turnovsku. Ty požadovaly vytvoření nového okresu Turnov. Ministerstvo ale argumentuje tím, že by se vytvoření nového okresu prodražilo. Právě v Libereckém kraji mají být přesuny největší. Okres Semily přijde o třetinu obyvatel a pětinu rozlohy, upozornily Lidové noviny.

Obvod mají změnit také dvě městské části v Prahe. Praha-Křeslice by měla místo Prahy 10 spadat pod Prahu 4. Zličín se přesune z Prahy 5 pod Prahu 6. To se některým obyvatelům nelíbí.

"Odjakživa bydlím na Praze 5! Protestuju!" napsala jedna z diskutujících ve facebookové skupině obyvatel pražského Zličína. Další upozorňuje, že díky změně budou mít děti na Zličíně jinak jarní prázdniny. Doposud je měli stejně, jako děti v Praze 1 až 5, nově by je měli společně s dětmi z Prahy 6 až 10.

Zajímavá situace pak vznikla na Vysočině. Ministerstvo chtělo přesunout obec Věžnice z okresu Havlíčkův Brod do okresu Jihlava, protože Jihlava je pro Věžnici obcí s rozšířenou působností. V jihlavském okrese už ale jedna Věžnice je, úředníci tak obci navrhli, aby se přejmenovala. S tím ale ve Věžnici nepochodili.

"Vzhledem k nesouhlasu obce s úpravou názvu navrhuje ministerstvo její přiřazení ke správnímu obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod při zachování okresní příslušnosti rovněž k Havlíčkobrodsku. Jednání s obcí v tomto směru budou muset ještě proběhnout," stojí v materiálu ministerstva.

Vláda na svém úterním jednání vyzvala ministerstvo vnitra, aby návrh zákona vypracovalo do konce letošního roku. Pak musí projít celým schvalovacím procesem, platit by tak začal až někdy v roce 2021.

Pokud jej ale poslanci a senátoři schválí a podepíše ho prezident, obyvatelé dotčených obcí rychle zjistí, jak se jich změna dotkne. Bude je totiž čekat povinná výměna občanských průkazů.


Zařazenost 28.02.2018 16:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/tisice-lidi-bude-povinne-menit-obcanky-stat-prekresli-okresy.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.