Polskou burzu politika netrápí, bude opět nejlepší?

Minulý rok specialista na skladbu portfolia Dustin Blodgett správně předpověděl, že sázka na Varšavskou burzu bude jednou z nejvýnosnějších v roce 2017. Polsko poté mezi rozvojovými trhy sledovanými MSCI skutečně zvítězilo, když dosáhlo dolarového zhodnocení 52,25 %, k čemuž 17 procenty přispěl zpevňující zloty. Blodgett si nyní myslí, že jeho předpověď bude fungovat i letos.

Velká část tržních analytiků a manažerů fondů s ním souhlasí. Valuace jsou stále na relativně nízkých úrovních, makro ekonomické ukazatele zůstávají pozitivní a politické bitvy Varšavy s Bruselem investoři ignorují. Polsko se tak opět dostalo mezi Top 5 trhů podle očekávané výnosnosti v žebříčku sestavovaném Blodgettovou kalifornskou společností Accuvest Global Advisors. „Polsko má na začátku roku velké růstové momentum a valuace jeho společností je stále nízká, což pro něj naznačuje další silný rok“, myslí si Blodgett.

Méně by ovšem k celkovému zhodnocení měla přispět polská měna. Zloty byl v minulém roce, spolu s českou korunou, nejvýkonnější měnou světa v páru s dolaru, což by se letos již opakovat nemělo. I tak v anketě Reuters mezi analytiky je medián zisku hlavního indexu WIG 20 pro letošní rok 7,6 %.

Polský trh přitom před dvěma lety nevypadal jako dobrá investiční příležitost, když ratingová agentura S&P snížila zemi hodnocení kvůli omezení nezávislosti klíčových institucí. Trh varování tehdy úspěšně ignoroval a stejně tomu bude i v případě aktuální roztržky ohledně justiční reformy mezi EU a Polskem, myslí si investiční manažer Aberdeen Investment Management Viktor Szabo.

"Investoři v regionu centrální a východní Evropy obecně ignorují politická rizika. Vidí to tak, že premiéři přicházejí a odcházejí, politika se příliš nemění, rozpočty zůstávají relativně vyrovnané a regionu se daří", myslí si Szabo.

Motorem polského růstu je bankovní sektor, který se na hlavním indexu WIG 20 podíly téměř 40 %. Banky začaly rok 2018 na historických maximech a převládající očekávání je, že bankám v CEE regionu se bude velmi dařit i nadále. Nedostatek zaměstnanců v ekonomice zvyšuje platy a investice, daří se i v oblasti půjček.

Pro akciové trhy je ovšem důležitá především valuace, myslí si Blodgett. Polský trh má nadále nízký poměr price-to-book (tržní proti účetní hodnotě) na hodnotě 1,38 a také vůbec nejnižší poměr price-to-cash-earnings (tržní cena proti ročním výdělkům), který má hodnotu 5,6. Prostor pro další růst tedy existuje.

Hlavní polský index WiG 20 od začátku roku ke včerejší uzávěrce přidává 6,87 %, nejvíce se daří akciím mBank posilujícím o 14,73 %.

Zdroj: Reuters


Zařazenost 24.01.2018 15:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3736147/polskou-burzu-politika-netrapi-bude-opet-nejlepsi.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V