Stíhání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo může pokračovat. Babiš: Je to objednávka mafie

Aktualizováno

Policie bude moci pokračovat v trestním stíhání premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna oba poslance vydala ke stíhání zhruba po 4,5hodinové debatě. Podle Babiše jde o vylhanou politickou kauzu a objednávku mafie. Představitelé opozičních stran rozhodnutí Sněmovny uvítali. Babiše kritizují za jeho výrok, že si je v Česku možné objednat trestní stíhání.

Pro Babišovo a Faltýnkovo vydání hlasovalo shodně 111 ze 180 přítomných poslanců. Proti bylo v obou případech 69 poslanců, výhradně z klubu ANO. Babiš podpořil své vydání, jak předem ohlásil. Stejně se zachoval Faltýnek při hlasování o sobě.

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili, a říkají, že jde o politickou kauzu.

Policie v případu stíhá i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Rovněž v minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzovali novou policejní žádost, protože oba v říjnových sněmovních volbách obhájili mandát, a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

Jde o objednávku mafie, řekl Babiš ke kauze Čapí hnízdo

Babiš před poslanci opět zdůraznil, že jde podle jeho názoru o "vylhanou politickou kauzu". Babiš odhaduje, že jeho hnutí ANO přišlo v říjnových sněmovních volbách kvůli kauze o deset procent preferencí. Nyní má případ ovlivnit vznik nové vlády, řekl ministerský předseda. Podle něho je v Česku možné objednat si něčí trestní stíhání. Faltýnek ve Sněmovně prohlásil, že své obvinění považuje za naprostý nesmysl.

"Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy," prohlásil Babiš při sněmovním projednávání opakované policejní žádosti o své vydání k stíhání. Zisk padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo neprovázela podle Babiše žádná korupce ani podvod. "Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení," řekl.

Sněmovna musí nyní o svém rozhodnutí vyrozumět pražské městské státní zastupitelství, které kauzu dozoruje. Policie následně oběma poslancům zašle rozhodnutí o pokračování trestního stíhání. V minulém roce trvala cesta od vydání poslanců k jejich obvinění jeden měsíc.


Zařazenopá 19.01.2018 14:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3732320/stihani-babise-a-faltynka-v-kauze-capi-hnizdo-muze-pokracovat-babis-...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.