Schwab varuje před pěti hlavními riziky letošního roku

Investiční společnost Schwab se domnívá, že mezi hlavní rizika, kterým budou investoři letos čelit, patří geopolitický vývoj, klesající návratnost trhů, boom investic na trzích s málo likvidními aktivy, návrat inflace a přírodní pohromy.

Geopolitická rizika byla trhem v roce 2017 převážně ignorována, ale to se letos může změnit. Trhy se totiž v minulém roce mohly radovat z vývoje v globální ekonomice, který zastínil obavy z možných obchodních válek, důsledků brexitu či vojenských konfliktů. Schwab se ale domnívá, že ke konci letošního roku by mohli investoři svůj postoj ke geopolitice změnit a hlavní rizika představují zejména volby v Itálii, Brazílii a Mexiku, možné konflikty v Severní Koreji, mezi Saúdskou Arábií a Íránem, v Afghánistánu a v Jihočínském moři. K tomu je nutno přidat další možné provokace ze strany Ruska, Číny i Spojených států. 

„Predikce chování trhů je velmi složitá, ovšem predikce chování investorů je někdy pozoruhodně jednoduchá,“ tvrdí Schwab v souvislosti s druhým zdrojem rizik, kterým je klesající návratnost trhů. V roce 2013 generovaly globální akcie 23% návratnost a od té doby si investoři musí zvykat na klesající návratnost. To sebou nese jejich nižší ochotu pro nákup dalších akcií, tvrdí analytici firmy. 

Schwab poukazuje na to, že roky končící osmičkou už investorům přinesly nejedno negativní překvapení. V roce 1998 přišly problémy fondu Long-Term Capital Management, v roce 2008 se dostavila finanční krize. Letos se ale osmičky tolik bát nemusíme, protože na rozdíl od předchozích případů nejsme v situaci, kdy by se investoři snažili ve velkém zvýšit svou návratnost finanční pákou. Investoři se tentokrát ve snaze o nalezení vyšších výnosů zaměřili na neobchodovaná aktiva, která většinou nabízí prémii za malou likviditu. V tomto segmentu by sice mohlo dojít ke korekci, nenalézá se ale ve stavu, ve kterém by investice byly příliš zapáčeny dluhem. Nedá se ovšem vyloučit, že tato korekce by se nakonec mohla přesunout i na trhy s likvidními aktivy. 

Často skloňovaným rizikem je návrat vyšší inflace. Trhy zatím počítají s tím, že sazby v dohledné době neporostou dost na to, aby spustily recesi. V roce 2018 se ale může úplně uzavřít produkční mezera v globální ekonomice a následně posunout do stavu převisu poptávky nad nabídkou. Naposledy k tomu došlo v roce 2004 a ve stejnou dobu se začala zvedat i inflace. S takovým vývojem nyní trhy a ekonomové v podstatě vůbec nepočítají, čeká se jen mírné zvýšení inflace. 

V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na rizika spojená s přírodními pohromami. K nim dochází každý rok, ale rok 2017 byl z hlediska škod napáchaných v USA nejhorší v historii (viz následující graf). Přírodní pohromy mají obvykle kvůli hodnotě prací na obnově a rekonstrukci pozitivní dopad na růst HDP. Série přírodních katastrof by ale na hospodářství dolehla pravděpodobně negativně.

001

Jak by se investoři měli na zmíněná rizika připravit? Schwab klade na první místo mnohokrát zmiňovanou, ale stále relevantní radu: Vytvořte si diverzifikované portfolio a plán dalšího postupu pro případ, že nějaká nepříjemná událost skutečně nastane.

Zdroj: Schwab


 

Zařazenost 17.01.2018 06:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3728043/schwab-varuje-pred-peti-hlavnimi-riziky-letosniho-roku.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V