Nákupy vánočních dárků skýtají řadu nástrah. Na tohle dejte pozor

Před Vánocemi lidé utratí rekordní množství peněz. Často si ale ve shonu nezkontrolují, zda dostali k výrobku vše, co měli. Na co si dát pozor, teď shrnula Česká obchodní inspekce.

Vánoce jsou pro obchodníky i zákazníky zřejmě nejdůležitějším obdobím roku. Někteří prodejci se ale předvánočního stresu snaží využít a nabízí produkty i služby, které nesplňují všechny zákonné náležitosti.

 

Česká obchodní inspekce (ČOI) proto sepsala několik praktických rad, kterými by se lidé měli při vánočních nákupech řídit, aby nenaletěli nepoctivým obchodníkům. Můžete díky nim navíc ušetřit čas i peníze.

 

Nakupujte v osvědčených kamenných a internetových obchodech. Vyhněte se e-shopům, které nemají uvedené kontaktní údaje nebo třeba informace o možnosti odstoupení od smlouvy. ČOI doporučuje pozorně pročíst obchodní podmínky.

 

Před nákupem si, pokud možno, e-shop prověřte. Jestli byl někdy potrestán inspekcí, zjistíte zde. Prodejce pak můžete zkontrolovat i díky návodu na webu Evropského spotřebitelského centra ČR.

 

 

Na předvánočních tržištích nekupujte dárky, které jsou určeny pro dlouhodobější užití. Po Vánocích totiž stánky zmizí a s nimi i místo, kde byste mohli výrobek reklamovat nebo si stěžovat na jeho kvalitu.

 

Doklad o koupi by vám měl obchodník vydat automaticky, často se tak ale neděje. Požádejte o něj. Pokud nebudete mít účtenku, nemáte ani důkaz, že jste výrobek koupili právě v tomto obchodě. Uschovejte ji na delší dobu, obecně je záruční doba na výrobky dva roky.

 

"Na dokladu musí být uvedeno, jaký výrobek byl zakoupen, jeho cena, datum koupě a adresa prodávajícího pro případnou reklamaci," doplnil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. U šperků navíc musí prodejce vyznačit ryzost a váhu. Pokud je na něm drahý kámen, musí být uveden také jeho název a příslušná hodnota.

 

Někteří prodejci nabízí možnost zakoupené zboží vrátit nebo vyměnit za jiné. V případě e-shopů můžete výrobek do čtrnácti dnů vrátit bez udání důvodů. "V případě dárkového poukazu na zboží nebo služby pozor na termín čerpání. Prodejce není povinen vrátit peníze za nevyužité služby," varuje Fröhlich.

 

 

I když se to nezdá, náročné na koupi mohou být i vánoční kapři, stromky a různé dekorace. U stromku si zkontrolujte míry a druh, které jsou napsány na dokladu. Ten si rozhodně vyžádejte - bude tak existovat potvrzení, že jste stromek nabyli legálně. I u kapra by měla být zaznamenána jeho váha. U svícnů si ověřte, že jsou opatřeny bezpečnostními kalíšky.

 

ČOI varuje také před vánočními nákupy na splátky. "Každá půjčka musí být jednou splacena, a proto zvažte, zda vánoční nákupy 'pro radost' nezatíží rodinný rozpočet na dalších několik let. Pokud na půjčku přistoupíte, je nutné si zjistit částku, kolik za půjčení peněz nebo leasing opravdu zaplatíte," uzavřel mluvčí.


Zařazenopá 15.12.2017 11:12:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/nakupy-vanocnich-darku-skytaji-radu-nastrah-na-tohle-dejte-pozor.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.