Víkendář: Změny klimatu mohou vyvolat mnohem vyšší růst hladiny moří, než se čeká

Změny klimatu mohou vést k růstu hladiny moří a oceánů, který bude větší a rychlejší, než se dříve předpokládalo. Tvrdí to trojice nových studií, které byly zaměřeny na stabilitu polárních ledovců. Jedna z těchto analýz poukazuje na to, že se dříve počítalo s maximálním růstem hladiny moří do roku 2100 zhruba o tři stopy (jedna stopa je 0,305 metrů). Nové odhady hovoří až o šesti stopách v případě, že svět bude dál v masivním měřítku používat fosilní paliva, píše na stránkách The Washington Post Chris Mooney.

Alexander Nauels z University of Melbourne, který vedl výzkum v rámci jedné ze studií, tvrdí, že „hladiny moří se mohou v případě scénáře s vysokými emisemi zvednout mnohem více, než se čekalo“. Dospěl k tomu na základě nových vědeckých pozorování včetně snímků mořského dna, které umožňují analýzu předchozích období, kdy došlo k růstu mořských hladin. K tomu byly použity nové modely, které odráží aktuální poznatky o chování ledovců. 

Jedním z vědeckých nástrojů se v této oblasti stalo i zkoumání korálů. Ty se v dobách, kdy docházelo ke zvyšování mořské hladiny, snažily udržet potřebný přístup ke světlu a podle toho se měnil jejich růst. Pokud ovšem docházelo k velmi rychlým změnám mořských hladin, korály nebyly schopny reagovat plošně a vznikaly vyvýšené korálové terasy. Zbytek populace korálů „utonul“ a naposledy se tak podle vědců stalo asi před 11 500 lety. Tehdy mělo dojít k poslednímu velkému oteplování na severní polokouli a k táním ledovců. 

Studie zveřejněná v Environmental Research Letters zkoumala možné scénáře dalšího socioekonomického vývoje a na jejich základě odvodila i vývoj v oblasti pohybu mořské hladiny. Na základě posledních dat týkajících se chování ledovců tvrdí, že k jejich kolapsu by mohlo dojít poměrně rychle v případě, že lidstvo bude i nadále intenzivně využívat fosilní paliva. Pokud by světová ekonomika navíc dlouhodobě rostla vysokým tempem, mohla by se mořská hladina do roku 2100 zvednout až o 6,2 stopy. Ke konci století by hladina mohla růst až o téměř 2 centimetry ročně. Pokud by se svět naopak držel uzavřených klimatických dohod, do roku 2100 by mořská hladina mohla stoupnout jen asi o 1,7 stopy.

Růst o 1,7 stopy (52 centimetrů) je v následujícím grafu shrnujícím různé scénáře zobrazen modře. Další scénáře počítají s vyšším využíváním fosilních paliv bez implementace kroků, které by měly omezit globální oteplování:

001   

 

Nový výzkum tedy ukazuje, že v minulosti docházelo k poměrně prudkému růstu mořské hladiny a velké ledovce tály značnou rychlostí. Přispívala k tomu jejich obrovská velikost, která zmenšovala jejich stabilitu. Pokud získaná data použijeme k projekcím vývoje v tomto století, zjistíme, že k podobným prudkým změnám by mohlo dojít opět, a to zejména v případě, že nezměníme způsob, jakým nakládáme se zdroji energie. Oproti korálům jsme tedy přece jen v trochu jiné situaci.

Zdroj: The Washington Post



 

Zařazenone 05.11.2017 07:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3671441/vikendar-zmeny-klimatu-mohou-vyvolat-mnohem-vyssi-rust-hladiny-mori-...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V