Zástupci Ministerstva financí se zúčastnili odborného semináře k zajišťovacím příkazům

Náměstkyně pro daně a cla Ministerstva financí Alena Schillerová a generální ředitel Generální finanční správy Martin Janeček se dnes na půdě Nejvyššího správního soudu zúčastnili kulatého stolu k zajišťovacím příkazům.

Své poznatky k tomuto institutu zde prezentovali také zástupci nejdůležitějších zainteresovaných skupin, jako je Komora daňových poradců, Ministerstvo financí, Finanční správa, Nejvyšší správní soud, podnikatelské svazy a další instituce.

Zástupci Ministerstva financí přivítali tuto diskuzní platformu a zejména možnost věcné diskuze nad agendou zajišťovacích příkazů, které patří do českého právního řádu již od roku 1927.

„Dnešní seriózní diskuze si velice vážíme, zejména s ohledem na úroveň, kam tato diskuze v posledních týdnech a měsících klesla v mediálním prostoru," uvedla náměstkyně Schillerová s tím, že věří, že se podaří ji navrátit do standardní úrovně argumentů a protiargumentů, práva a věcného obsahu.

Alena Schillerová na semináři představila některé návrhy na úpravu správní praxe a případné legislativní změny. Připomněla, že Finanční správa vydá 1. listopadu nový metodický pokyn, který bude zahrnovat jak poznatky z hluboké analýzy dosavadní praxe provedené Finanční správou a z dohlídky provedené Ministerstvem financí, tak reflexi dosavadní soudní judikatury.

V organizační oblasti Finanční správa zavede nástroje, jako je například celostátní parametrická evidence zajišťovacích příkazů či přehled dostupné judikatury, které zrychlí a zlepší výměnu informací napříč Finanční správou. Náměstkyně Schillerová také účastníky ujistila, že Finanční správa bude i nadále k zajištění částky stanovené v zajišťovacím příkaze namísto exekuce využívat v maximální možné míře takových prostředků, jakými jsou zástavní právo, ručení a bankovní záruky.

„Těší mě, že věcné diskuzi byla podrobena také možnost vytvoření mechanismu obdobného předběžnému opatření využívanému v insolvenci. Institut by spočíval v možnosti nahrazení zajišťovací exekuce řádně jmenovaným správcem s odbornými znalostmi, jehož schválení by po nezbytně nutnou dobu podléhaly všechny operace směřující ke zmenšení majetku příslušného daňového subjektu," řekla Alena Schillerová a dodala, že záměrem rozhodně není, aby se jednalo o pracovníka Finanční správy ani žádné jiné instituce z rezortu Ministerstva financí.

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček přivítal zájem o tento záměr a pozitivní ohlasy, který u přítomných diskutujících vyvolal. „Nepochybuji, že toto řešení může eliminovat rizika spojena s agendou zajišťovacích příkazů a řadu problémů, které jsme na dnešním setkání diskutovali,“ řekl Martin Janeček.

Diskuze nad záměry rezortu financí, Komory daňových poradců, soudců Nejvyššího správního soudu a dalších zainteresovaných stran bude pokračovat v rámci expertní skupiny, která bude v nejbližší době svolána Ministerstvem financí.


Zařazenopo 30.10.2017 15:10:00
ZdrojMFČR - tiskové
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2017/zastupci-ministerstva-financi-se-zucastn-29999/
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V