Inflační tlaky v srpnu zesílily (Analýzy makroindikátorů)

Dynamika cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlila. Za tímto vývojem stál především vývoj cen ropy, zdražily však i potravinářské výrobky. Výrazněji v srpnu stouply i ceny tržních služeb. Ve stavebnictví zůstal v srpnu cenový růst naopak utlumený. Vyšší investiční aktivita v oblasti privátního sektoru i oživení inženýrského stavitelství však do budoucna slibují růst cen i v tomto segmentu.  

Ceny v průmyslu se v srpnu zvýšily o 0,2 % m/m. V meziročním vyjádření pak jejich dynamika zrychlila na 1,4 % z červencových 1,1 %. Za zdražováním stál především vývoj cen na světových komoditních trzích, především ropy. Vyšší byly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů, směrem nahoru však šly i ceny potravinářských výrobků. Růst cen ropy se navíc nezastavil ani v září. V současné době se ropa obchoduje za necelých 56 dolarů. Kolem těchto úrovní se nacházela naposledy v dubnu letošního roku. Růst cen průmyslových výrobců bude tedy zřejmě ještě pokračovat. 

Ceny zemědělských výrobců zaznamenaly v srpnu v meziměsíčním srovnání pokles o 0,9 %. V meziročním srovnání si však stále udržují dvouciferné tempo růstu (12,5 %). Ve srovnání s minulým měsícem klesly především ceny drůbeže, ovoce a brambor. V růstu naopak pokračovaly ceny mléka. 

Ceny tržních služeb v srpnu stouply o 0,4 %, v meziročním srovnání se jedná o růst o 1,8 %. Výrazněji vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání (o 4,1 %), kam se zřejmě promítla utažená situace na trhu práce. Díky rostoucím mzdám a apetitu domácností utrácet předpokládáme, že v ceny v oblasti služeb porostou i nadále.

Ceny stavebních prací zůstávají utlumené. V srpnu stouply meziměsíčně pouze o 0,2 %, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 1,6 %. I  cenám stavebních prací se však podle našeho názoru blýská na lepší časy. K jejich růstu by měla napomoci oživená investiční aktivita privátního sektoru i vyšší čerpání peněz z fondů EU. To by mělo rozhýbat inženýrské stavitelství.

Celkově tedy budou inflační tlaky v domácí ekonomice sílit. To je důvod, proč očekáváme, že centrální banka zvýší úrokové sazby ještě před koncem letošního roku. Na zasedání 27. září ponechá sazby ještě beze změny, rétorika však podle našeho názoru bude výrazně jestřábí. Ke zvýšení sazeb pak ČNB přistoupí 2. listopadu, kdy bude mít k dispozici novou Inflační zprávu. Koruna by tak mohla prolomit důležitou psychologickou hladinu 26 CZK/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenopo 18.09.2017 10:09:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/80b_new_comment

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V