Hackeři napadli miliony účtů na Instagramu! Takhle se ochráníte

Sociální síť Instagram má velký problém. Hackeři objevili slabinu v její mobilní aplikaci a získali osobní údajně až 6 milionů uživatelů! Mezi nimi mají být i celebrity jako Christiano Ronaldo, Floyd Mayweather, Zlatan Ibrahimovič či Leonardo Di Caprio.

Instagram nejprve přiznával, že se hackerům podařilo dostat k "několika účtům celebrit". Podle webu Daily Beast je ovšem případ mnohem závažnější. Hackeři by měli mít přístup k osobním údajům až šesti milionů uživatelů!

 

Na bezpečnostní díru upozornili odborníci ze společnosti Kaspersky. Zjistili, že při žádosti o reset hesla z mobilní aplikace se zobrazí emailová adresa a telefonní číslo. Hackeři uměli tyto údaje přečíst.

 

Pak vytvořili databázi s osobními údaji milionů uživatelů. Mezi nimi byla i známá jména jako herečka Emma Watsonová, zpěvačky Beyoncé, Lady Gaga, Rihanna, Katy Perry či Adele nebo sportovci Floyd Mayweather, Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba či Neymar. V databázi jsou také přihlašovací údaje k oficiálnímu účtu prezidenta Spojených států, které vedou k jeho šéfovi správy sociálních sítí Danu Scavinovi.

 

 

 

Hackeři poskytli webu Daily Beast vzorek přibližně 1 000 osobních údajů, které z napadených účtů získali. Všechny náhodně vyzkoušené adresy byly skutečně spojeny s existujícím instagramovým účtem a v jednom případě se reportérům webu podařilo zkontaktovat poškozeného, který jim potvrdil, že údaje, které o něm hackeři získali, jsou pravdivé.

 

Nejcennějším úlovkem hackerů jsou tak telefonní čísla na známé celebrity. Ty si může v databázi najít kdokoliv. Hackeři za jedno vyhledání v databázi vybírají poplatek 10 dolarů, který je možné zaplatit bitcoiny.

 

Problémy přiznal už i Instagram. "Velmi nám záleží na bezpečnosti uživatelů Instagramu, takže vám chceme dát vědět, že jsme objevili chybu na Instagramu, která by mohla být využita k získání emailových adres a telefonních čísel uživatelů i v tom případě, že nebyly veřejné. Žádná hesla ani další aktivita na Instagramu ale odhaleny nebyly," napsal technický ředitel společnosti Mike Krieger.

 

 

 

Instagram už podle něj rychle chybu opravil a dál spolupracuje s policií. Které účty byly napadeny, Instagram neví, odhaduje to ale jen na jednotky procent uživatelů. Přesto radí, aby v případě jakéhokoliv podezření hned možný problém Instagramu nahlásili. Chyba se týkala jen starší verze aplikace, v té nejnovější již byla opravena.

 

Obecně radí Instagram volit silná hesla, tedy ta s kombinací čísel, písmen a interpunkčních znamének, které byste neměli používat nikde jinde. Heslo je vhodné pravidelně měnit. Pro větší zabezpečení radí zapnout dvoufázovou ochranu. Pak bude po přihlášení na jiném zařízení vyžadovat zadání ověřovacího kódu.
 

Terčem útoku hackerů se stal také eshop Mall.cz, více v reportáži:


Zařazenopo 04.09.2017 14:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/hackeri-napadli-miliony-uctu-na-instagramu-takhle-se-ochranite.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.