Boj o titul vrcholí! Piloti se utkají v legendárním Watkins Glen

Předposlední závod letošní sezóny čeká tento víkend na jezdce IndyCar Series. Hostí jej legendární okruh Watkins Glen International, který byl 20 let domovem pro Velkou cenu USA Formule 1. Trati, která hostila různé šampionáty, se po právu přezdívá Mekka amerického silničního závodění. Páteční tréninky vyhráli Graham Rahal a Scott Dixon.

Málo z které trati tak dýchají tradice a historie, jako z okruhu Watkins Glen ležící nedaleko stejnojmenného městečka ve státě New York v oblíbené rekreační oblasti u jezera Seneca.

 

Historie závodění ve Watkins Glen se začala psát po 2. světové válce, když si mladý právník ze zámožné rodiny Cameron Argetsinger koupil závodní vůz, ale neměl s ním kde závodit. Za války totiž závodění nebylo možné. Argetsinger po vzoru evropských velkých cen uspořádal závod, který projížděl i ulicemi malého městečka Watkins Glen.

 

Bohužel v roce 1952 došlo k tragické nehodě, při které bylo zraněno několik diváků a zabit sedmiletý chlapec. V dalším roce se tak závod přesunul silnice lemované jen polem. Hned vedle něj nechal Argetsinger vybudovat nový závodní okruh, kam se velká cena v roce 1956 přesunula. O pět let později do Watkins Glen poprvé zavítala formule 1.

 

Americké formule se dlouho Glen vyhýbaly, v té době závodily prakticky výhradně na oválech. Až na přelomu 70. a 80. let konečně Watkins Glen objevily. Po třech sezónách ale trať zkrachovala, a ačkoliv byla brzy novými majiteli znovu otevřena a předtím modernizována, na návrat formulového šampionátu čekala celých 25 let.

 

 

Přestože byl okruh několikrát výrazně upraven, stále si zachovává kouzlo okruhu, na kterém v 60. a 70. letech bojovaly největší hvězdy světového motorsportu. Hned po startu čeká piloty prudká zatáčka The 90, jejíž název přímo naznačuje její tvar. Následuje prudké stoupání a průjezd jedním z nejhezčích míst na všech závodních okruzích po celém světě, zatáčkami 2,3 a 4, tzv. esíčky. Dlouhá rovinka zakončená šikanou je nejlepším místem k předjíždění.

 

Zatáčka 5 zahajuje prudké klesání, které pokračuje v pasáži podle tvaru přezdívané bota nebo kovadlina, pak zase zpátky nahoru a rychle zpátky na cílovou rovinku. Trať měří necelého pět a půl kilometru, má 11 zatáček a piloti ji během závodu objedou šedesátkrát.

 

V pátek piloti stihli dva tréninky. V sobotu je čeká ještě jeden a hned na to kvalifikace. Páteční dopoledne patřilo Grahamu Rahalovi. Ten patří mezi 8 jezdců, kteří mají stále matematickou šanci na titul. Aby jej získal, potřeboval by ale kromě vlastního úspěchu také to, aby jeho soupeře postihl pořádný kopec smůly.

 

 

Za Rahalem skončil Alexander Rossi, loňský vítěz 500 mil Indianapolis. Třetí místo získal expilot Formule 1 Max Chilton před čtyřnásobným vítězem závodu IndyCar ve Watkins Glen Scottem Dixonem, kterému patří druhé místo v průběžném pořadí šampionátu. Elitní pětku uzavřel James Hinchcliffe. Nevedlo se ostatním jezdcům bojujícím o titul. Trojlísten Newgarden, Pagenaud a Castroneves obsadil 9. až 11. místo. Kompletní výsledky 1. tréninku najdete ZDE.

 

Odpoledne už bylo v režii Scotta Dixona. Nejblíže se k jeho času dokázal přiblížit Will Power. Australan ještě do minulého týdne patřil mezi favority v souboji o titul. Do předchozího závodu startoval z pole position a ten předminulý vyhrál, jenže v St. Louis přišla chyba v první zatáčce a konec v závodě, který vyhrál lídr šampionátu Josef Newgarden.

 

Ten přijížděl do Watkins Glen v neskutečné formě. Z posledních čtyř závodů tři vyhrál a jednou byl druhý. Stříbrnou příčku obsadil v Glen i před rokem. Třetí muž průběžného pořadí šampionátu Hélio Castroneves ve druhém tréninku otřel svůj vůz o svodidla. Přesto si stihl připsat šestý čas. Hůř na tom byl Max Chilton, který narazil do zdi a vynutil si přerušení tréninku. Kompletní výsledky najdete ZDE.

 

Předposlední závod sezóny začíná v neděli v 19:15, přímý přenos nabídne exkluzivně stanice Nova Sport 2!


Zařazenoso 02.09.2017 01:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Originálsport.tn.nova.cz/ext/boj-o-titul-vrcholi-piloti-se-utkaji-v-legendarnim-watkins-glen.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V