Zdraží pivo i pálenka? Úroda ovoce i chmelu je letos mizerná!

Kvůli extrémní nepřízni počasí se urodilo o třetinu méně ovoce než vloni. A to nejen u nás, ale i ve většině evropských států. Proto nás pravděpodobně v nejbližších týdnech čeká zdražení ovoce a výrobků z něj, stejně jako se na černém trhu zvedne cena pálenky. Moravské slivovice totiž bude velmi málo už druhým rokem po sobě.

Krutá zima a pak jarní mrazíky, pak zase extrémní vedro a sucho, ale také krupobití, špačci nebo odolnější škůdci. To vše se podepsalo na sklizni ovoce, která bude letos podle sadařů nejhorší za posledních padesát let.


Úroda meruněk a broskví klesla oproti minulým letům o tři čtvrtiny, třešní se sklidila ani ne polovina, jablek bude méně o čtvrtinu. Odhadované škody mají přesáhnout půl miliardy korun.

 

A právě meruňkami, kterých je nejméně za posledních 11 let, začala sezóna pěstitelského pálení. Když je dobrý rok, sezóna končí až v březnu. Loni to bylo v prosinci, letos bude hotovo ještě dříve. Navíc některé pálenice na Zlínsku ani nezahájily provoz.

 

Teď už je totiž jasné, že bude málo tradičního podzimního ovoce, tedy jablek, hrušek a hlavně švestek. A právě na švestky - tedy trnky - lidé na Valašsku, Slovácku i na Vysočině spoléhají nejvíce.

Brzy si jistě připlatíme nejen za ovoce, ale i za kompoty nebo marmelády. Špatnou sklizeň totiž ohlásili pěstitelé nejen ze sousedních států, ale z téměř celé Evropy. Letošní nepřízeň počasí může navíc negativně ovlivnit i sklizeň příštího roku.

 

A letošní sucho se podepsalo i na úrodě chmelu. S jeho sklizní už se začalo, ale zemědělci mluví o úrodě nižší až o desítky procent a milionových ztrátách. Přesto by neúroda této důležité suroviny pro výrobu piva neměla znamenat jeho zdražení.

 

A to z toho důvodu, že pěstitelé mají cenu nasmlouvanou na několik let dopředu. Navíc v českých a moravských pivovarech končí jen zlomek tuzemského chmele. O něco lepší sklizeň než na Moravě čekají na Žatecku a Lounsku. I tam bude ale proti loňským výnosům slabší.


Zařazenone 27.08.2017 20:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/zdrazi-pivo-i-palenka-uroda-ovoce-i-chmelu-je-letos-mizerna.html
Přílohy

Související témata

Pivo
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.