Premiér Sobotka se v Iráku setkal s předsedou vlády Abádím i českými vojáky

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 26.–27. srpna 2017 Iráckou republiku. Jednal zde s předsedou vlády Hajdarem Abádím, prezidentem Fuádem Masúmem a předsedou Sněmovny reprezentantů Iráku Salímem Džabúrím. Hlavními tématy jednání byly zapojení ČR do koalice proti ISIL, bezpečnostní spolupráci a účasti ČR na rekonstrukci Iráku. Premiér se v rámci návštěvy setkal také s českými vojáky působícími na základně v Baladu.

Premiéra Sobotku na návštěvě Iráku doprovází náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář a zástupci Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany.

Hlavními tématy jednání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky s vrcholnými představiteli Irácké republiky během návštěvy v Bagdádu bylo zapojení ČR do Globální koalice proti tzv. Islámskému státu a dvoustranná spolupráce se zaměřením na bezpečnost a obranu a účast ČR při rekonstrukci Iráku. Předmětem hovorů byla rovněž hospodářská oblast, obnova a modernizace dopravní infrastruktury a energetika. Diskuze se rovněž dotkly bezpečnostní situace v zemi a v regionu Blízkého východu včetně Sýrie.

Premiér Sobotka se na Letecké základně Balad setkal s českými vojáky, kteří působí v Iráku v rámci operace „Inherent Resolve“. Celkem 35 členů českého Leteckého poradního týmu Armády ČR bylo vysláno na základě usnesení vlády ČR č. 276 z března roku 2016. Jejich úkolem je poskytovat výcvik a poradenskou činnost iráckým vzdušným silám v boji proti Islámskému státu v souvislosti s užíváním českých bitevníků L-159, působit by zde měli do 31. prosince 2018.


Předseda vlády vojákům osobně poděkoval za jejich náročnou práci, kterou v těžkých podmínkách  Iráku odvádí a přispívají tak k boji proti terorismu. Vojáci obdrželi od předsedy vlády dárkové balíčky s českými potravinami.

Během návštěvy základny premiér Sobotka hovořil rovněž s velitelem Iráckých vzdušných sil Anwarem H. A. Mam Seenym, který činnost a pomoc českých příslušníků hodnotil jako nepostradatelnou a vysoce profesionální. S detailními úkoly a činností Leteckého poradního týmu Armády ČR pak premiéra Sobotku seznámil velitel týmu.

Předseda vlády navštívil také Irácké národní muzeum v Bagdádu a setkal se s ministrem zahraničních věcí Irácké republiky I. Džáfarím.

Premiér Sobotka navštívil Iráckou republiku poprvé. Jednalo se o první zahraniční cestu předsedy vlády ČR do Iráku od roku 2011, kdy Irák navštívil tehdejší premiér Petr Nečas. Poslední irácká návštěva České republiky na premiérské úrovni se pak uskutečnila v říjnu 2012, kdy do ČR přicestoval Núrí al-Málikí.


Zařazenone 27.08.2017 17:08:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-se-v-iraku-setkal-s-predsedou-vlady-abadim-i-cesk...
Přílohy
KategorieAktuálně

Související témata

Bohuslav Sobotka | Premiér | Irák
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V