Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (79)
 
přečíst (7) 29.08.22 21:17  Mrrubikon  (246513)

Monopol ČEZ jasně zneužívá svoji pozici

Měl by hlavně konečně začít neco dělat antimonopolní úřad. Ten je k tomu stvořen.

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 30.08.22 10:46  Mono  (229311)

Monopol ČEZ jasně zneužívá svoji pozici

To asi ne, spis policie....

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (8) 29.08.22 19:27  Tomasso  (243693)

Proč nechci žádné rychlokvašené řešení alá Havlíček nebo Babiš

Ze spousty stran slyším volání, že se nic neděje, že vláda nekoná, že EU nekoná apod. Nejčastěji od Babišovců, kteří jsou zvyklí na sice rychlá, ale velkohubá populistická prohlášení vůči veřejnosti, na základě kterých se teprve potom hledá řešení a politická dohoda. Já bych v tomto případě radši, aby se politici a energetický sektor napříč Evropou nejprve dohodli na technicky a politicky možném řešení a teprve potom vydávali nějaká veřejná prohlášení. Havlíček (ANO) už postupně vytáhl z paty asi pět rychlokvašených řešení, z nichž žádné se neukázalo jako realistické.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (8)
Vaše doporučení:

přečíst (9) 29.08.22 17:29  Honza  (244920)

Jaký objem se za “nesmyslné” ceny obchoduje?

Dobrý den, ono by taky bylo dobré do článku doplnit, jaký objem se za tyto “nesmyslné” ceny na burze obchoduje. ČR spotřebuje zhruba 73 terawatthodin za rok. Na den to vychází (73 000 000 MWh / 365) 200 000 MWh. Jednotka výkonu, jeden Temelín, vyrábí 1000 MW každou hodinu, to je 24 000 MW za den. Dva bloky 48 000, Dukovany ddto tedy cca 96 000, tedy necelá polovina spotřeby. To velmi nahrubo odpovídá. Otázka tedy je, kolik MWh na daný den se zobchodovalo za onu šílenou cenu třeba 1000 €. Ono to totiž bude velmi málo. Třeba jen jednotky nebo desítky MWh…. Jedná se do značné míry o senzační titulky, nad kterými se čtenář bez hlubší znalosti problematiky jistě rád rozčílí, ale neodpovídá to realitě.

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 04.09.22 09:41  vlastní gol pro EU  (243514)

Jaký objem se za “nesmyslné” ceny obchoduje?

Pokud máte tarif SPOT teďy cenu dle burzy, tak na objemu nezalezi

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 30.08.22 12:10  Kurz  (206336)

Jaký objem se za “nesmyslné” ceny obchoduje?

To můžete leda porovnávat s obchody pro stejné období v minulém roce a žádný trend v poklesu tam není zřetelný.

Cena kolem 1000€/MWh je pro nejbližší období, ale daleko více se obchoduje kontrakt na další rok a ten má také objemy v normálu. Na PXE zas není tolik likvidity a ani nemusí být každý den nějaký obchod.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (8) 29.08.22 18:31  Mono  (229311)

Jaký objem se za “nesmyslné” ceny obchoduje?

CEZ mel ke konci brezna prodano na rok 2023 asi 61%, zbytek nejspise prodava za soucasne vysoke ceny. Protoze, i kdyz vetsinu produkce prodava dvoustrannymi kontrakty, tak je to za ceny blizke burzovnim cenam.

Otazka spise stoji, proc jsou ceny elektriny tak silene, kdyz jsou prumerne vyrobni ceny mene nez desetinove. U CEZ to muze ted byt velmi zhruba cca 70 EUR/MWh.

Tak silene jsou, protoze se nahozene ceny historicky odvozuji od marginalnich nakladu (nakladu nejdrazsiho pouziteho zdroje) i kdyz se na tom zdroji vyrobi nula, nula nic....

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (8)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (5) 29.08.22 16:46  karscho  (247279)

spolupachatelé

Trh s energiemi už dávno není normální a že je naplněná skutková podstata lichvy! Vláda nekoná, vymýšlí jak tento nekalý obchod ještě podpořit "úsporným tarifem" z peněz daňových poplatníků a stává se tak spolupachatem. Co zbývá řadovým občanům = daňovým poplatníkům? Podáme hromadnou žalobu na stát, EU, energetické společnosti, ...? ... nebo vyjdeme do ulic?

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (7) 29.08.22 14:03  xxx  (241641)

Závěr je jasný :

Nevím kde přišli k ceně 1kč/1kWh u vodních elektráren. Připomínám, že od roku 89 nebyla postavena pořádná vodní elektrárna. U těchto zdrojů se bavíme o nákladech v řádech halířů na kW/h. např. Lipno (Vodní elektrárna Lipno I – Wikipedie (wikipedia.org)) s teoretickým výkonem 2x60 MWh v ideálním prostředí by náklady byli 120 mega/hodina a to je totální blbost. Počítejme že jede cca 25% výkonu tak to dělá cca 30 MWh a náklady mohou dělat tak max 50 000/hodina.

 

To co se aktuálně děje na trzích je přímí důkaz selhání celoevropské energetiky a energetický trhu, což je věc kterou si tvz. novoevropští fanatici věřící v lepší zítřky s Bruselem nikdy nepřiznají. Země, které nejsou schopny si zajistit svou energetickou spotřebu by neměly mít přístup na tento trh neboť svou poptávkou drasticky ovlivnují cenu ostatním. Ale všichni víme, že nejvýhodnější je stějně zrušit přímí prodej ČEZ a umožnit mu prodávat pouze přebytky. Proč by evropské země měly mít výhodnější energie kvůli tomu že za socialismu se v ČSR stavěly elektrárny z peněz danových poplatníku? Však našim rodičům/prarodičům na to ani nepřispěly, tak proč by z toho měly těžit?

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (9) 29.08.22 15:18  mudrc  (247271)

Závěr je jasný :

Ono se to nezdá, ale jeden známý provozuje malou vodní elektrárnu (jen několik kW) a v brzké době ho čeká rekonstrukce náhonu v ceně cca. 500tis a to prý naštěstí turbínu řešit nemusí. Elektrárnu provozuje už téměř 40let a pořád mu rekonstrukce nedávala smysl, až letos. Když ale slyšel, jak je státem označován za zloděje a že má nezasloužený zisk, tak se na to prý vykašle a své "dítě" nechá dosloužit. Fakt mi ho bylo líto, poctivej člověk, celej život dřel jak bulhar, každýmu pomáhal....

Opravdu nevím kolik jsou náklady na provoz vodní elektrárny, ale když započítáš náklady na vybudování, revize, obsluhu, údržbu, opotřebení, její životnost, tak to asi bude celkem raketa. Náklady na výstavbu můžou být řádově i desítky miliard!

Chápeš, že díky elektrárnám postaveným za socíku víc jak 70% zisku z té zlé burzy jde do kapes státu?

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (9)
Vaše doporučení:

přečíst (7) 29.08.22 12:46  Václav  (245785)

Všechno je to způsobené

nesmyslnou konstrukcí cenotvorby, kdy se cena veškeré energie odvíjí od nákladově nejméně efektivní elektrárny (v tomto případě plynové). Takže drahý plyn se okamžitě propíše i do cen elektřiny.

Někdo (kdo?) to tak nastavil nejspíš proto, aby si energobaroni přišli na trochu lepší zisky, nebo možná proto, aby se tím podpořila výstavba plynových elektráren v Německu. Dokud byla cena plynu normální, nic zásadního se nedělo. Když to takhle ale někdo mohl nastavit, může to i odnastavit, respektive přenastavit, aby cena odrážela průměrné výrobní náklady plus nějakou rozumnou marži? Proč to ale ten někdo nechal zajít až takhle daleko???

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 29.08.22 18:51  Tomasso  (243693)

Všechno je to způsobené

Cenotvorba na burze má jediný cíl - aby byla vždy uspokojena poptávka. Řekněme, že chcete koupit 3 MWh. Na druhé straně je nabídka 1 MWh z jaderné elektrárny, 1 MWh ze solární elektrárny a 1 MWh z paroplynové elektrárny. Seřazeno podle nabízené ceny. Pokud výslednou cenu nastavíte podle solární elektrárny (tedy střední ceny), nabídka paroplynové elektrárny nebude uspokojena a poptávka bude uspokojena pouze ze 2/3 (jadernou a solární elektrárnou). Čili ani poptávka nebude zcela uspokojena. Proto cenu určuje až ta poslední elektrárna (nejdražší), která je schopna uspokojit poptávku.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 29.08.22 19:27  Mono  (229311)

Všechno je to způsobené

Ale tak to neni, kdo bude rychlejsi koupi z jaderky, kdo pomalejsi z uhelky a kdo jeste pomalejsi z paroplynovky. Navic, mozna jde dat i nedelitelne kontrakty (vse, nebo nic), a pokud nejde, tak to jde naimplementovat. A vyrobce by tam mohl dat mix zdroju.

Marginalni cena mela mozna vyznam, pokud nebyly mezi zdroji diametralni cenove rozdily. Ted je vyrobni cena z paroplynovky mozna i stonasobkem vyrobni ceny ze stare jaderky.... Za takoveho stavu je pouziti marginalnich cen zcela mimo misu....

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 29.08.22 17:35  Honza  (244920)

Všechno je to způsobené

Dobrý den, ano, to že se celý objem zobchoduje podle vzávěrečné ceny marginální elektrárny, to je divné. V podstatě to ani neodpovídá klasickému obchodování na burze, kdy když zadáte poptávku na akcie, s určitou cenou, tak koupíte dle nabídky jednotlivých nižších cen, ale nabízejícím zaplatíte onu nižší jimi požadovanou cenu, nikoliv tu maximální. Jako byste šel na trh, koupil 9 vajíček za 4 Kč desáté za 10 Kč a za všech 10 zaplatil za 10x10 Kč…

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (7) 29.08.22 18:57  Tomasso  (243693)

Všechno je to způsobené

V podstatě ano, máte pravdu, jenže takto by trh nebyl stimulován k provozování energetického mixu. My nepotřebujeme jen nejlevnější zdroj, který by se jako jediný vyplatilo efektivně provozovat. My potřebujeme celou paletu zdrojů. Potřebujeme, aby vyplatilo kromě jaderných, solárních, větrných a vodních elektráren provozovat i elektrárny paroplynové a udelné, byť jsou drahé. Ano, je to politické rozhodnutí, ale moudré rozhodnutí. 

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 29.08.22 19:51  Mono  (229311)

Všechno je to způsobené

No to fungovalo, dokud se marginalni naklady neutrhly z retezu. Chapu argument, ze je treba motivovat, aby producenti postavili i zdroje s drazsim provozem. Ovsem, za nynejsi situace jiz stoji a tak neni treba docasne motivovat a diky tomu nechat zkolabovat prakticky celou ekonomiku....

Kdo by z toho mel prospech? Krome Puu Skrcka Velikeho I.....

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 29.08.22 12:50  rzc  (222011)

Všechno je to způsobené

Nesmysl, cena se odviji od ocekavani nedostatku.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 29.08.22 13:03  Mono  (229311)

Všechno je to způsobené

Ne, cena elektriny se odviji od nyni nesmyslneho paradigmatu tvorby ceny podle marginalnich nakladu.

Tedy cena obchodovane elektriny je momentalne odvozena od vyrobni ceny v paroplynove elektrarne a tedy od ceny plynu. A to i v pripade, ze dany vyrobce treba ani paroplynovou elektrarnu nema, nebo v ni vyrabi trena 1% sbe produkce.

Zhruba jsem pocital, jake ma prumerne vyrobni naklady CEZ a v prumeru to muze byt cca 70 EUR/MWh. Ale elektrina se prodava za vice jak desetinasobek vyrobnich nakladu.... Pri vypoctu jsem vychazel z udaju CEZ zverejnenych v kvetnove zprave pro investory (s. 15)

https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ospol/fileexport/investors/investment-stories/2022-05-investment-story-published-cz.pdf

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (7) 29.08.22 13:27  alda  (247264)

Všechno je to způsobené

Tvé výpočty +- sedí, ale uvědom si, že cena elektřiny byla dlouho i pod touto cenou a ikdyž jsou aktuální spotové ceny někde jinde, tak bude mít ČEZ za tento rok průměrnou prodejní cenu někde kolem 100EUR. To mi opravdu nepřijde jako "nepřiměřený zisk" a důvod zahodit důvěru investorů v ČR.

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:


Diskuze Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání, další stránky: 1 | 2 | 3 | 4 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání

Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání - zdrojová stránka k tématu diskuze Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.70 USD 26.04   
 Zlato 2339.74 USD 26.04   
 Stříbro 27.21 USD 26.04   
 Káva 223.33 USD 26.04   
 Cukr 19.43 USD 26.04   
 Bavlna 80.92 USD 26.04   

?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.