TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  16.11.2009 02:00:04

Vláda se bude v pondělí zabývat návrhem ČSSD na znovuzavedení progresivního zdanění

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda se bude na své pondělní schůzi zabývat návrhem novely zákona o dani z příjmů. Navrhovatelé chtějí znovu zavést progresivní zdanění a zdanit příjmy na 1,2 milionu korun 30procetní daní.

Zákon předkládají sociálnědemokratičtí poslanci Bohuslav Sobotka, Miloslav Vlček a Zdeněk Škromach. Chtějí zavést další daňové pásmo k současné 15procetní dani. Vyšší 30procentní sazbou by se danily jen ty roční příjmy, které přesahují 1,2 milionu korun.

„Cílem tohoto opatření je posílení účasti nejvyšších příjmových kategorií fyzických osob s průměrným příjmem 100 tisíc korun měsíčně na stabilitě státního rozpočtu a veřejných financí vůbec,“ říkají k novele zákona její navrhovatelé. „Ve srovnání s daňovými pásmy platnými u nás do konce roku 2007 jde o opatření, které dopadá jen na skupiny poplatníků s vysoce nadprůměrnými příjmy a nepředstavuje jejich značné zatížení,“ dodávají.

Sociálnědemokratičtí poslanci poukazují na to, že zrušení progresivního zdanění a zavedení tzv. rovné daně, kdy příjmy všech jsou zdaněny jednou sazbou, tedy 15 procenty, znamenalo „výhradně snížení daňové zátěže především u poplatníků s nadprůměrnými příjmy“. Dále poukazují na to, že došlo k poklesu podílu daně z příjmu na celkových daňových příjmech a HDP „a také k významnému snížení solidarity.“

Důsledkem rovné daně je podle navrhovatelů fakt, že nyní má Česká republika „jednu z nejnižších mezních sazeb daně z příjmů fyzických osob a to přesto, že se právem řadí k vyspělým zemím světa, kde je v naprosté většině případů uplatňován systém progresivního zdanění“. Poslanci zdůrazňují, že současná úprava zdanění příjmů je v mezinárodním srovnání ojedinělá.

Zavedení nového daňového pásma by do státní pokladny přineslo pět miliard korun. Podle poslanců by peníze nejen pomohly snížit schodek státního rozpočtu, ale zároveň by navýšily i rozpočty obcí a krajů, které také dostávají část výnosu daně z příjmu fyzických osob.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688