Houbaři v těchto dnech hlásí sezónu snů. Nejenže si vylepšují jídelníček, ale na houbách se dá docela dobře vydělat - za jeden den třeba i několik stokorun. Houby ale samozřejmě nemůže prodávat každý, i tento obchod podléhá poměrně přísným pravidlům.
Houbaři mají tento měsíc opravdové žně. Stačí chvilička a nasbírají plné košíky, někteří chodějí do lesa dokonce i s přepravkami.
Protože lidé své úlovky nestíhají jíst, z houbaření se stává spíš pprostředek, jak si vydělat nějaké peníze navíc. I tady jsou ale pravidla. "Musíte mít osvědčení," varuje Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice Hradec Králové.
V praxi to znamená složit ústní a písemnou zkoušku ze znalosti hub a také prokázat, že máte v pořádku zrak. Houby se smějí prodávat pouze čerstvé, dokonale očištěné. Běžní houbaři pak své úlovky mohou prodat specializovaným výkupnám.
Abyste si pochutnali na čerstvých houbách například v restauraci, i za tím je poměrně složitý legislativní proces. Alespoň prodejce by měl mít složené zkoušky. Někteří hospodští ale zákon obcházejí. Za porušení předpisů může Státní zemědělská a potravinářská inspekce uložit pokutu a to až v řádu desítek tisíc korun.
Zařazeno | so 23.09.2017 22:09:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova |
Originál | tn.nova.cz/ext/na-houbach-se-da-dobre-vydelat-pozor-ale-na-prisna-pravidla.html |
Přílohy |