Armáda je dlouhodobě podfinancovaná, poukázala na to i kontrola NKÚ

Armáda je dlouhodobě podfinancovaná, poukázala na to i kontrola NKÚ Další fotografie Další fotografie

26.2.2024

Armáda je dlouhodobě podfinancovaná, poukázala na to i kontrola NKÚ

Autor: Karel Čapek

Armáda ČR se dlouhodobě potýká s významným podfinancováním. Její vnitřní deficit je odhadován na zhruba 200 miliard korun. Problém pro ni dlouhodobě představovalo i nepředvídatelné financování, které ztěžovalo koncepční plánování modernizačních projektů. Tyto problémy v důsledku podtrhuje i aktuální zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) k chemickému vojsku za léta 2018 až 2022, tedy za období spadající většinově do předchozího volebního období. Loni přijatý zákon o financování obrany, který stanovuje výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP, dlouhodobé stabilní plánování umožňuje.

NKÚ ve zprávě konstatuje, že v kontrolované době významně rozpočet MO rostl, opomíjí ale rozsah předchozího podfinancování armády i změnu bezpečnostní situace, kvůli kterým musely být přehodnoceny modernizační priority. Ministerstvo tedy realizovalo investiční akce podle stanovených cílů a dostupných peněz. Situaci v kontrolovaném období významně ovlivnila i koronavirová pandemie.

Kontrolou NKÚ nebylo zjištěno porušení rozpočtové kázně, ani porušení právních norem s trestní odpovědností. Nečerpání peněžních prostředků na financování potřeb chemického vojska neohrozilo deklarované schopnosti v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení.

V případě lehkých obrněných vozidel radiačního, chemického a biologického průzkumu byl připraven nákup pouze 14 strojů z důvodu omezených finančních prostředků, i když skutečná potřeba byla mnohem vyšší. Proto v reakci na navýšení rozpočtu byl zvýšen počet těchto vozidel, aby byl blíže reálné potřebě. I tato zakázka je tak příkladem dopadů nestabilního rozpočtového plánování.

Výstavba budovy pro vědu a výzkum v Centru biologické ochrany Těchonín (CBO) je zpožděna kvůli výraznému zvýšení ceny stavby, a to z důvodu nárůstu ceny u speciálních technologií. V uplynulých letech proto nebyl na dokončení stavby dostatek peněz. Nyní se počítá s uzavřením smlouvy v nejbližších měsících a s následným zahájením výstavby. CBO není a nebylo postaveno pro běžný provoz, ale pro případ závažné krize. Tedy fakt, že v něm ještě nebyl hospitalizován pacient, je spíše pozitivní konstatování než kritické sdělení. V případě potřeby je ale centrum podle nachystaných plánů připraveno ke spuštění.

Areál CBO není zakonzervován. Lékařský a zdravotnický personál zde pravidelně trénuje, laboratoře se podílí na výzkumech. Areál je také využíván pro preventivní karanténu vojáků, kteří se vracejí ze zahraničních operací z destinací, kde je předpoklad nebezpečných infekčních onemocnění. V průběhu koronavirové pandemie také laboratoře CBO testovaly vzorky a podílely se na vývoji vakcíny.


Zařazenopo 26.02.2024 09:02:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/armada-je-dlouhodobe-podfinancovana--poukazala-na-to-i-kontr...
KategorieZpravodajství
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V