České IT firmy budou usilovat o obchodní spolupráci se svými protějšky z Arménie a Ázerbájdžánu

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markétu Pekarovou Adamovou doprovodí na oficiální návštěvu Arménie a Ázerbájdžánu ve dnech 30. ledna až 2. února podnikatelská delegace Hospodářské komory složená z českých firem působících v oblasti informačních technologií.

Hospodářská komora České republiky v Jerevanu a Baku organizuje návštěvu tamních IT firem a technologických center, podnikatelská fóra, kulaté stoly a dvoustranná jednání českých a arménských a ázerbájdžánských podniků. Delegaci zástupců firem vede viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

V průběhu mise Hospodářská komora firmám i zástupcům arménské a ázerbájdžánské vlády představí katalog 30 českých ICT firem a jejich 180 řešení Czech Digital Solutions. Katalog vzniká ve spolupráci Hospodářské komory České republiky, Ministerstva zahraničních věcí, ICT Unie a Direct IT.

Vláda Arménské republiky se třemi miliony obyvatel udržitelný rozvoj ICT průmyslu považuje za strategický sektor. Země v roce 2019 proto zřídila speciální Ministerstvo hi-tech průmyslu, se kterým Hospodářská komora České republiky na programu cesty spolupracuje. Tamní administrativa rovněž plánuje velkou digitální transformaci země.

V roce 2022 obrat arménského IT sektoru meziročně vzrostl o více než 50 %. V Arménii dnes působí přes tisíc ICT firem. Sektor využívá poměrně vysoký vědecký a vzdělanostní potenciál obyvatelstva, rychle zde rostou počty odborníků v oblasti vývoje softwaru, průmyslové výpočetní techniky, elektroniky a polovodičů. Ze zemí EU tento vnitrozemský stát na Zakavkazsku obchoduje hlavně s Itálií a Německem.

Desetimilionový Ázerbájdžán je největší ekonomika na Jižním Kavkaze. Je klíčovým dodavatelem ropy a zemního plynu do řady zemí EU. V roce 2022 ázerbájdžánská ropa pokrývala 25 % české spotřeby. Hospodářská komora České republiky na cestě spolupracuje s organizací AZPROMO a Centrem pro analýzu a koordinaci 4. průmyslové revoluce, které se zajímá o spolupráci s ČR na přenosu know-how při zavádění nových technologií.

Náklady spojené s organizací mise si – stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou – hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.


Zařazenoút 30.01.2024 14:01:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/ceske-it-firmy-budou-usilovat-o-obchodni-spolupraci-se-svymi-protejsky-z-arm...
AutorMiroslav Diro
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V