Albánie má zájem o české pivovarské technologie

Albánie má zájem o české pivovarské technologie

15.11.2023 / 09:17 | Aktualizováno: 15.11.2023 / 09:40

Pití piva se v Albánii stává stále více populárním a s rozvojem turistiky roste zájem zejména o piva místních značek. Nabídka větších místních pivovarů je však omezená, a tak se prostor na trhu snaží vyplnit minipivovary. Jde o novou příležitost pro české dodavatele technologií a surovin na vaření piva, což potvrdila nedávná incomingová mise majitelů albánských minipivovarů do České republiky.

S rozvojem turistiky roste zájem o místní značky piv, jejichž spotřeba roste. Nabízený sortiment dovážených piv je sice velmi široký, nicméně výběr místních značek je malý. V zemi existuje pouze několik malých až středně velkých pivovarů, které většinou vaří pouze výčepní piva a ležáky typu „pilsener“. Minipivovarů, které by nabízeli řemeslná a speciální piva je zatím málo. Důvodem je nedostatek zkušeností a umu uvařit dobré pivo, komplikovaný přístup k technologiím a surovinám a nedostatečná podpora malých pivovarů ze strany státu.

V roce 2023 byla založena Asociace albánských minipivovarů. Asociace by chtěla obnovit zašlou tradici minipivovarů, kterých v 90. letech vzniklo kolem šedesáti. Tyto malé podniky byly z trhu postupně vytlačeny velkými hráči, kteří v 90. letech dostávali štědrou podporu od státu a bank. Asociace se bude snažit segment trhu řemeslných piv rozvíjet a snažit se získat finanční a administrativní podporu ze strany albánských úřadů a municipalit.

MISE MAJITELŮ ALBÁNSKÝCH MINIPIVOVARŮ

S cílem představit zástupcům albánských minipivovarů moderní české technologie na výrobu piva, zprostředkovat obchodní spojení na nákup sladu a chmele a navázat spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů realizovalo v listopadu 2023 Velvyslanectví České republiky v Tiraně misi majitelů albánských minipivovarů do České republiky. Mise se uskutečnila v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

V rámci bohatého programu mise albánští podnikatelé načerpali inspiraci v minipivovaru Sibeeria, kde byli fascinování širokou škálou netradičních piv a jejich úspěchem jak na českém trhu, tak i v zahraničí. Jednalo se i o nabídce propůjčení místního sládka do Albánie.

V Břevnovském klášterním minipivovaru si delegace prohlédla výrobu a shlédla prezentace firem Pivo Praha, 3+K Kraus a Beercon, které poskytují inženýrské služby a dodávky technologie na vaření piva. Zájem byl především o koncept modulárních minipivovarů společnosti Beercon. Prezentace byla zakončena besedou s vedením Českomoravského svazu minipivovarů o práci svazu a podpoře svých členů v jednání se státními institucemi, kterou albánská strana velmi ocenila.

Obzvláště zajímavou byla pro albánské minipivovary návštěva výrobce a prodejce chmele CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec a Bohemia Hop, kde albánské firmy nalezly možnost přímého nákupu chmele a zajištění dlouhodobých dodávek za garantovanou cenu. Z albánské strany byla navržena možnost hromadné objednávky pro všechny členy Asociace, což český výrobce a prodejce považoval za optimální řešení. Zájem byl i o čepovací technologie firmy LUKR z Plzně, kde delegace navštívila firemní showroom a zúčastnila se kurzu správného čepování piva.

Poslední den si delegace prohlédla výrobní haly největšího výrobce pivovarských technologií v České republice, kterým jsou PACOVSKÉ STROJÍRNY. Program návštěvy byl završen prohlídkou pivovaru a sladovny Ferdinand Benešov, kde vedení Asociace albánských minipivovarů vyjádřilo zájem o kolektivní nákup místního sladu.

České firmy měly příležitost s minimálními náklady představit budoucím albánským obchodním partnerům své firemní provozy, výrobky, technologie a řešení. Mise napomohla k navázání osobních vztahů, které jsou v balkánském regionu pro obchod velmi důležité.

Projekt podpořil osvojení českého know-how na vaření piva albánskými minipivovary a ukázal jim cestu pro přímý nákup potřebných technologií a surovin z České republiky.

Navázání vztahů s Českomoravským svazem minipivovarů napomůže bezpochyby k rozvoji Asociace minipivovarů v Albánii, nárůstu jejich členů a budoucí inklinaci k českým technologiím a surovinám. Česká republika bude tak v Albánii vnímána jako země s dlouholetou pivní kulturou a vyspělými pivovarskými technologiemi.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně

Návštěva showroom čepovacích technologií firmy LUKR

Návštěva showroom čepovacích technologií firmy LUKR

Kurz správného čepování piva firmy LUKR

Kurz správného čepování piva firmy LUKR

Prezentace prodejce chmele Bohemia Hop

Prezentace prodejce chmele Bohemia Hop

Ve Sladovně Ferdinand

Ve Sladovně Ferdinand

Výroba várnic na pivo v Pacovských strojírnách

Výroba várnic na pivo v Pacovských strojírnách



Zařazenost 15.11.2023 09:11:00
ZdrojMZv ČR v Tiraně
Originálmzv.gov.cz/tirana/cz/obchod_a_ekonomika/albanie_ma_zajem_o_ceske_pivovarske.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V