Inspirativní ženy, jejich příběhy a vize

Inspirativní ženy, jejich příběhy a vize

12.10.2023 / 20:54 | Aktualizováno: 12.10.2023 / 21:04

Generální konzulát České republiky v Chicagu ve spolupráci s nadací Fulbright uspořádal dne 5. 11. 2023 panelovou diskusi s názvem ´Women Empowerment Forum´ s cílem přispět ke zviditelnění a naplňování cíle posilování postavení žen a dívek v rámci Agendy 2030. V panelu vystoupily inspirativní ženy z Česka i Spojených států, aktivní v oblasti vědy, byznysu i veřejného prostoru. Projekt byl částečně financován z prostředků Ministerstva zahraničních věcí České republiky v rámci aktivit na podporu implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj.

Rovnost pohlaví je globálním tématem a významným cílem Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj. I proto Generální konzulát ČR v Chicagu ve spolupráci s Fulbright Association Chicago Chapter uspořádal v historických prostorách University Club of Chicago unikátní diskusi tří úspěšných žen z České republiky a USA. Projekt si kladl za cíl poukázat na nutnost dalšího pokroku v otázkách spojených s tématem rovnosti pohlaví a současně přispět k naplňování stanovených cílů SDGs. Panelová diskuse, v rámci které vystoupily inspirativní ženy z veřejné, soukromé i akademické sféry, tak byla výstupem tohoto úsilí.

Uspořádané setkání nabídlo prostor pro vzájemné sdílení zkušeností a diskusi o roli genderu v pracovním životě. Inspirativní osobnosti prostřednictvím sdílení svých příběhů a zkušeností tak mohly nejen oslovit další ženy k budování svých kariér, ale i položit základy novým přeshraničním vztahům a vazbám. Úvodní slovo pronesl generální konzul České republiky v Chicagu pan Jakub Utěšený, který zasadil téma posilování postavení žen a dívek do širšího kontextu naplňování Agendy 2030. Poté následovala panelová diskuse. Akademickou oblast reprezentovala paní Markéta Klíčová, výzkumná pracovnice Technické univerzity v Liberci, která se věnuje náročnému výzkumu zaměřenému na vývoj nových nanovlákenných náplastí na krytí střev po operacích. Za dosažené výsledky získala paní Klíčová již řadu ocenění. Její jméno je tak možné najít i v prestižním žebříčku úspěšných mladých lidí (30pod30) časopisu Forbes. Ve své práci je pro ni důležité přenášet výsledky vědy do reálných výstupů, a proto spolupracuje s českou společností IQS Group na vývoji biotechnologických produktů. Na otázku, co ji v práci nejvíce inspiruje, odpověděla, že největší inspirací jsou jí její rodiče. Díky nim se jí daří skloubit pragmatický přístup ztělesněný pracovitostí a disciplínou s idealistickým přístupem charakterizovaný otevřenou myslí, srdcem a vírou, že se vše podaří.

Osobností soukromého sektoru, která v oblasti byznysu dosáhla výjimenčných výsledků, byla paní Věra Komárová, spolumajitelka a strategická ředitelka české kosmetické firmy DERMACOL. Za jejího působení ve vedení společnosti (v období posledních 20 let) se obrat společnosti DERMACOL více než zdvacetinásobil. Tyto pracovní výsledky zaznamenal i časopis Forbes, který ji již v roce 2016 zařadil mezi 75 nejvýznamnějších žen v České republice. Tyto pracovní činnosti však představují jen část aktivit, kterým se paní Komárová věnuje. Mezi její další oblasti zájmu patří založení soukromé mezinárodní školy v Praze a její účast v řadě charitativních projektů. Paní Komárová, která je sama maminkou tří dcer, považuje české ženy za mimořádné silné právě proto, že jsou často schopny zvládat domácnost, starost o děti, péči o sebe a sama a k tomu se i profesně prosadit. Na otázku, jaký kosmetický produkt by doporučila každé ženě, bez váhání odpověděla, že rtěnku.

Veřejný sektor reprezentovala chicagská rodačka paní Nicole Robinson, která stojí v čele oragnizace YWCA Metropolitan Chicago zabývající se posilováním postavení žen a bojem proti rasismu. Oraganizace aktivně pomáhá dívkám a ženám ve vyloučených lokalitách, pořádá řadu vzdělávacích projektů na podporu jejich uplatnění v oblasti byznysu a poskytuje podporu a pomoc ženám při překonávání různých životních traumat. V rámci diskuse paní Robinson odpovídala na otázku, jak je možné zvládnout či odstranit syndrom podvodníka (Pozn.: Psychologický jev, kdy jedinec, který dosahuje mimořadných výsledků, pochybuje o svých schopnostech, dovednostech a talentu a domnívá se, že byl pouze ve správný čas na správném místě a dosažené výsledky jsou spíše dílem náhody). Paní Robinson se při své činnosti s tímto problémem u žen setkává a domnívá se, že nejúčinnějším nástrojem, který povede ke zvýšení vlastního sebevědomí, je přirozená zvídavost, zájem o druhé a společenské dění.

Setkání s inspirativními ženami v Chicagu se zúčastnilo více jak tři desítky účastníků z akademického prostředí, soukromého sektoru i konzulárního sboru. V rámci networkingu došlo k navazování nových kontaktů mezi ženami z ČR a USA a vzniklé bilaterální vazby jsou příslíbem nové spolupráce v oblasti vědecké i obchodní.

Inspirativní ženy

Inspirativní ženy

Inspirativní ženy

Inspirativní ženy



Zařazenočt 12.10.2023 21:10:00
ZdrojMZv ČR v Chicagu
Originálmzv.gov.cz/chicago/cz/obchod_a_ekonomika/aktualne/inspirativni_zeny_jejich_pribehy_a_vize.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V