Pavel Blažek jednal s novým slovenským ministrem spravedlnosti Borisem Suskem

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se sešel se svým novým slovenským kolegou, ministrem spravedlnosti Borisem Suskem. Společně hovořili o vzájemných česko-slovenských vztazích, o spolupráci v rámci V4 a výměně zkušeností a reformě v oblasti trestního práva.

Těší mě, že se Česká republika stala jednou z prvních zahraničních návštěv nově jmenovaného slovenského ministra spravedlnosti. A jsem rád, že jsme při této příležitosti hned našli mnoho společných témat. Stejně jako Slovensko řešíme změnu trestní politiky, kdy se chceme vydat cestou od represe k prevenci," uvedl po jednání Pavel Blažek.

„Trestní politiku máme nastavenou represivně, ne převýchovně," uvedl Boris Susko, který informoval o ambici harmonizovat trestní sazby na Slovensku s výjimkou trestních sazeb při trestných činech proti životu a zdraví.Změnou trestní politiky navazujeme na legislativní záměry předchozí vlády a zároveň reagujeme na rozhodnutí Ústavního soudu ČR a Evropského soudu pro lidská práva, ať už nezákonnou vazbu nebo právní nadkvalifikaci." Susko zdůraznil při změnách trestní politiky posilování alternativních trestů a restorativní justice.

Jedním z témat bylo i navázání užší spolupráce na odborné úrovni. Náměstek Karel Dvořák sdělil:

Data ve vztahu k justici jsou jedno z témat, kde bychom rádi prohloubili spolupráci. Víme, že na Slovensku práce s nimi již dobře funguje. Uvědomujeme si, že dobrá práce s daty dokáže velmi pomoci při prosazování našich politických témat a ukázat, že to, co děláme, neděláme náhodou, ale se skutečným záměrem. Budeme s vámi rádi tento typ zkušenosti sdílet."

mata jednání:

  • Justiční spolupráce v civilních věcech

„České a slovenské ministerstvo spravedlnosti spolu velmi úzce a bezproblémově spolupracují, čehož si velmi vážím. Experti z obou ministerstev se pravidelně setkávají na různých mezinárodních fórech a vzájemně spolupracují, a to jak na evropské, tak národní úrovni," vysvětlil Pavel Blažek a dodal, že například Mezinárodní odbor civilní MSp ČR i Sekcia medzinárodného práva MSp SR realizují projekty financované Evropskou komisí a v této oblasti spolupracují a sdílí zkušenosti. V rámci právě probíhajícího českého předsednictví Visegrádské skupiny zemí (V4) je také například plánováno jednání mezinárodních odborů v oblasti justiční spolupráce v trestních věcech k aktuálním otázkám v této oblasti.

  • Mezinárodní spolupráce v trestních věcech

Ve vztahu ke Slovenské republice také probíhá velmi frekventovaná, standardní spolupráce jak na formální, tak i neformální bázi s úředníky Ministerstva spravedlnosti i kontaktními body Evropské justiční sítě.

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

23. listopadu 2023


Zařazenočt 23.11.2023 00:11:00
ZdrojJustice.cz
Origináljustice.cz/?clanek=pavel-blazek-jednal-s-novym-slovenskym-ministrem-spravedlnosti-borisem-susk-1
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V