Policisté se zabývají čtyřmi případy podvodného jednání

Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté se zabývají čtyřmi případy podvodného jednání

PLZEŇ – Čtyři poškozené ženy ve věku 31, 64, 58, a 48 let, škoda přes 3 miliony korun.

Policisté Městského ředitelství policie Plzeň se zabývají hned čtyřmi případy podvodného jednání. Podle dosud zjištěných skutečností kontaktoval první z podvedených žen dosud neznámý muž, který jí do telefonu sdělil, že je pracovníkem bezpečnostního oddělení jedné bankovní společnosti a zeptal se jí, u jaké banky má vedený účet. Žena mu tuto informaci poskytla. Druhý den jí volal další pracovník bezpečnostního oddělení, tentokrát z bankovní společnosti, u které má poškozená vedený účet. Sdělil jí, že byl její účet napadený hackery a přesvědčil jí, aby poslala částku ve výši 89 tisíc korun na účet, který ženě nadiktoval.

Obdobný telefonát přijala druhá z poškozených žen. Tu taktéž kontaktovala zaměstnankyně banky s tím, že někdo napadl její účet. Poškozená ze svého účtu postupně poslala na neznámý účet částku v celkové výši 36 tisíc korun.

Třetí poškozená žena přišla o 65 tisíc korun. Peníze poslala „strojnímu inženýrovi“, který tvrdil, že pracuje na tankerové lodi a poškozenou požádal o zaslání peněz na uhrazení výdajů jedné společnosti, která mu zadržuje doklady od rodinného domu v Kanadě a dále doklady od vozidla a finanční hotovost ve výši 750 tisíc dolarů.

Poslední z poškozených žen kontaktoval na začátku roku 2023 prostřednictvím jedné ze sociálních sítí dosud neznámý pachatel, který se vydával za lodního inženýra. 48leté ženě ve vzájemné písemné komunikaci sdělil, že se plánuje přestěhovat do České republiky, a že jí pošle balíček s jeho osobními věcmi, který si u ní uschová, než za ní přijede. Poškozená se vším souhlasila. Další den jí přišla na mobilní telefon zpráva od přepravní společnosti, která po ní požadovala zaslat několik plateb spojených s doručením balíčku. Žena postupně na různé neznámé účty zaslala téměř jeden milion sedm set tisíc korun. Následně ještě předala dosud nezjištěné osobě částku v celkové výši jeden milion dvě stě tisíc korun. Celkem tak přišla o necelé tři miliony korun.

Ve všech případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a po pachatelích pátráme.

Zároveň znovu upozorňujeme, abyste nereagovali na obdobné telefonáty, nikomu nesdělovali své osobní údaje, byli obezřetní a nereagovali na žádné výzvy k zaslání nebo výběru finanční hotovosti a jejímu případnému vložení na jiné účty nebo dokonce předání cizí osobě.

por. Michaela Raindlová
10. listopadu 2023

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook


Zařazenopá 10.11.2023 12:11:00
ZdrojPolicie
Originálpolicie.cz/clanek/policiste-se-zabyvaji-ctyrmi-pripady-podvodneho-jednani.aspx

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V