Papua-Nová Guinea postupuje v implementaci zelené agendy

Papua-Nová Guinea postupuje v implementaci zelené agendy

06.10.2023 / 05:52

Papua Nová Guinea patrně nestojí v popředí světové zelené iniciativy, přesto se klimatická agenda pozvolna přesouvá i k jednacím stolům v této pacifické zemi. A to i přes silně rozvíjející se ekonomiku, kterou růst, ale i ekologické výzvy, spojené s industrializací, teprve čekají. Zatímco hlavním hnacím motorem těchto iniciativ jsou stále aktivity OSN či EU, místní autority stále častěji začleňují environmentální témata v rámci svých politik. Papua Nová Guinea tak představuje zajímavou příležitost pro odvážné firmy (ale i akademiky) z oblasti energetiky, environmentální ochrany a změny klimatu.

Během zářijového setkání předsedy vlády Papuy-Nové Guineje, Jamese Marapeho s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži, zdůraznily obě strany význam dopadu klimatických změn a dostupného financování pro země s významným zalesněním. Premiér Marape vyzval země s větší uhlíkovou stopou, aby finančně podpořily Globální fond pro změnu klimatu, a uznaly Papuu-Novou Guineu jako strategicky důležitou zásobárnu lesního porostu v Tichém oceánu, která přispívá k absorpci uhlíku. Francie podpořila Papuu-Novou Guineu v čele tzv. lesních národů (Forest Nations) a vyzvala ostatní země G20, s nimiž má PNG silné bilaterální vztahy, aby pokročily v ochraně lesních zdrojů.

Začíná týden evropské zelené diplomacie

Motorem zelených aktivit na Papui-Nové Guineji jsou často, jak bylo zmíněno, i akce realizované Českou republikou prostřednictvím Delegace Evropské Unie v Port Moresby. Evropská unie ve spolupráci s místními partnery vyhlásila od 2. října 2023 Týden zelené diplomacie EU. Mezi aktivity patřila školní exkurze v přírodním parku, úklid mořského dna potápěči v Loloatě, workshop včetně zapojení místních komunit, úklid pláže a šíření povědomí o „zelené agendě“ v místní škole.

EU Green Diplomacy Week

EU Green Diplomacy Week

Dalším příkladem je nedávno uskutečněný Projekt Agendy 2030 (zaměřený na udržitelné zemědělství), který ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, realizovalo Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur.

Příkladem projektu pro zajištění dlouhodobé produktivity a potravinové soběstačnosti prostřednictvím posílení vývoje účinného systému pěstování kakaa, je projekt za podpory programu EU STREIT PNG, kdy byly poskytnuty kakaové školky a EU také poskytla školení o efektivním řízení těchto školek. Příjemcem podpory je odlehlá vesnice Hambini, domov pro více než 9 000 venkovských lidí. Bez zajímavosti jistě není ani česká stopa, jelikož zástupce vedoucího tohoto prestižního programu je český výzkumník z České zemědělské univerzity v Praze, p. Pavel Burian.

Takovéto projekty pak představují možnost zapojení českých subjektů, ať již v podobě neinvestičních projektů v podobě školení a tvorby kapacit, anebo prostřednictvím dodávek technologií jako subdodavatelé vybraných projektů.

Mezi produkty s významným exportním potenciálem patří dále technologie spojené s výrobou elektřiny z vodních zdrojů, kterých má Papua-Nová Guinea dostatek, zatímco hydroelektráren nikoli. Potenciál se dále exponenciálně rozšiřuje i na navazující infastruktury, včetně bateriových uložišť, energetických sítí, kontrolních systémů, software atd. atd. Samostatnou kapitolou exportních příležitostí jsou generátory a menší nezávislé energetické jednotky. Možností se naskýtá mnoho.

Dalším odvětvím s významným potenciálem spolupráce mezi Českou republikou a Papuou Novou Guinejí je ochrana biodiverzity. Nejlepším příkladem již existující a úspěšné spolupráce, je výzkumné středisko Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, které je již mnoho let vedeno prof. Novotným z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd České republiky, a které představuje úspěšný příklad spolupráce při ochraně biodiverzity.

Binatang Research Center

Binatang Research Center

Národní summit o změně klimatu

Národní úřad pro změnu klimatu (Climate Change and Development Authority (CCDA) ), oznámil ve světle častějších aktivit „zelené agendy“ konání klimatického summit, a to v Port Moresby v září 2023. Tématem summitu bude „klimatická spravedlnost a sociální začlenění“ s cílem řešit dopady klimatu, zejména na zranitelné komunity. Tato akce si klade za cíl posílit jejich hlasy a zajistit financování v oblasti klimatu s podporou od korporátních subjektů a rozvojových partnerů, jako je Evropská unie, vzhledem ke zranitelnosti PNG vůči stoupající hladině moří a extrémním povětrnostním jevům. Ministr pro změnu klimatu zdůrazňuje naléhavost řešení klimatických priorit.

EU Green Diplomacy Week

EU Green Diplomacy Week

Mezi ty patří i podpora ochrany lesů a opětovného zalesňování, které zdůrazňuje premiér James Marape. Příležitost pro výměnu zkušeností představuje avizovaný závazek papuánské vlády vyčlenit až 30 % svých lesů k ochraně životního prostředí. Vhodnou platformou pro další posun v této agendě přinese pravděpodobně již nadcházející setkání světových lídrů během COP25 ve Spojených arabských emirátech. I tento krok opětovně potvrzuje, že jakkoli před Papuou stojí ještě dlouhá a náročná cesta k začlenění zelené agendy do běžných procesů života Papuánců a místního průmyslu, proaktivní přístup PNG k udržitelnosti životního prostředí a jeho roli v oblasti klimatu je na vzestupu. A Česko může být u toho.

Milan Dostál, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur



Zařazenost 11.10.2023 03:10:00
ZdrojMZv ČR v Kuala Lumpur
Originálmzv.cz/kualalumpur/cz/obchod_a_ekonomika/papua_nova_guinea_postupuje_v.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V