Česko a Bavorsko zvyšují finanční podporu společné vědy a výzkumu

Česko a Bavorsko zvyšují finanční podporu společné vědy a výzkumu

15.09.2023 / 09:56 | Aktualizováno: 15.09.2023 / 14:11

Česká republika a Bavorsko právě vstupují do nové fáze spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. Společné projekty se mohou těšit na mnohonásobně vyšší finanční podporu než dosud. Pokud se zabýváte inovativními tématy, jako jsou umělá inteligence nebo nanotechnologie, věnujte pozornost nové česko-bavorské výzvě ve vědě a výzkumu "Joint Call Bayern - Tschechien 2024 - 2026", která se od 15. září 2023 otevírá novým žádostem.

Bavorsko patří dlouhodobě mezi klíčové partnery České republiky ve vědě a výzkumu. Program INTER-EXCELLENCE II s podprogramem INTER-ACTION nabízí vědeckým institucím a dalším subjektům pravidelné výzvy pro společné projekty. Do vědecko-výzkumné spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem bude v příštích třech letech (2024-2026) investováno celkem až sedm milionů eur. To je téměř desetkrát vyšší částka, než která byla dosud k dispozici pro období 2022-2024.

Navýšení finančních prostředků umožní rozšířit objem česko-bavorských projektů a založit na obou stranách týmy mladých vědců a vědkyň, kteří se budou moct plně věnovat společnému výzkumu.

Navýšení financí se týká výzkumných projektů v rámci programu INTER-EXCELLENCE II, podprogramu INTER-ACTION. Na české straně do programu investuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, na bavorské straně je to Státní ministerstvo vědy a umění.

Navýšení financí do společného programu potvrdili český ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek a bavorský ministr pro vědu a umění Markus Blume, kteří za tímto účelem v létě podepsali již třetí addendum společného česko-bavorského prohlášení o spolupráci ve vědě a výzkumu z roku 2014.

Zaměření projektů v rámci aktuální výzvy se soustředí zejména na: IT a umělou inteligenci; inženýrství a nanotechnologie; společenské a sociální vědy (včetně např. ochrany klimatu). Navýšení finančních prostředků povede k rozšíření spektra výzkumných aktivit a zajistí ještě vyšší kvalitativní úroveň společných česko-bavorských výzkumných projektů.

Výzva nabízí k realizaci projekty na období 2024-2026. Doba řešení předpokládaných projektů je stanovena na max. 30 měsíců (od 1. července 2024 do 31. prosince 2026). Soutěžní lhůta, v níž je možné podávat návrhy projektů, začíná dne 16. září 2023 a končí dne 30. listopadu 2023. Hodnotící lhůta potrvá od 1. prosince 2023 do 31. května 2024

Cílem česko-bavorské spolupráce ve vědě a výzkumu je napomáhat navazování kontaktů a rozvoji spolupráce mezi institucemi působícími v oblasti výzkumu a vývoje, a to formou podpory mobility výzkumných pracovníků spolupracujících na řešení společných výzkumných projektů. Součástí této podpory je také snaha o vytvoření společných česko-bavorských vědeckých týmů, které budou následně úspěšné v evropských či jiných mezinárodních programech jako např. v rámcovém programu EU Horizont Evropa.

Současná Česko-bavorská spolupráce ve výzkumu a vývoji je ustanovena na základě „Společného prohlášení o záměru k vědecké spolupráci mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Bavorským státním ministerstvem pro vědu a umění“ podepsaného dne 3. července 2014 v Praze.

Více informací naleznete na stránkách BTHA a MŠMT



Zařazenopá 15.09.2023 14:09:00
ZdrojMZv ČR v Mnichově
Originálmzv.cz/munich/cz/bilateralni_vztahy/cesko_a_bavorsko_zvysuji_financni.html

Související témata

Česká republika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V