Peru se nachází v technické recesi. Kam kráčí peruánská ekonomika?

Peru se nachází v technické recesi. Kam kráčí peruánská ekonomika?

21.07.2023 / 15:44 | Aktualizováno: 03.08.2023 / 18:37

Peru se ocitlo v technické recesi. Dvě po sobě jdoucí čtvrtletí zaznamenala negativní růst HDP. Ekonomický vývoj, politická nestabilita, korupce, nepřipravenost úředníků, sociální nepokoje a z toho vyplývající nedůvěra investorů a podnikatelů, stejně jako klimatické jevy Yaku a El Nino ovlivnily hodnocení agentury Fitch – BBB s negativním výhledem.

Peruánská ekonomika patřila v minulosti k nejrychleji rostoucím v regionu. I když si dosud v rámci Latinské Ameriky vedla relativně dobře, nyní čelí něčemu dříve nemyslitelnému – technické recesi.

Co je technická recese? Jedná se o pokles hrubého domácího produktu ve dvou po sobě následujících čtvrtletích. Ve IV. čtvrtletí minulého roku došlo oproti předchozím 3 měsícům k propadu 0,2 %, za období leden – březen letošního roku dokonce 5,3 %.

Co způsobilo současnou situaci? Jednak to jsou dlouhodobé politické problémy, které vyvrcholily v prosinci minulého roku, kdy se bývalý prezident Castillo pokusil o puč. Následné tři měsíce trvající manifestace a blokády ochromily celou zemi a měly především dopad na jih Peru, kam se koncentruje těžební průmysl a cestovní ruch – klíčová odvětví hospodářství. Současná vláda v čele s Dinou Boluarte má nízkou podporu. Politická nestabilita a sociální protesty dopadají na důvěru investorů a peruánských podnikatelů. Centrální banka očekává v letošním roce příliv přímých zahraničních investic blízký nule a domácí firmy zvažují s nejvyšší opatrností další rozvoj.

Dalším zásadním prvkem aktuální situace jsou klimatické jevy. Na začátku roku dopadl tvrdě především na sever země Yaku, který s sebou přinesl vyšší teploty, prudké bouřky a přívalové deště doprovázené záplavami a sesuvy půdy. Další problémy přináší El Nino. Oba jevy negativně ovlivnily zemědělsko-potravinářskou produkci. Především sever se nyní potýká i s epidemií dengue.

Důvěru nepřidává ani vysoká míra korupce na všech úrovních. Často až zarážející je také nepřipravenost úředníků provádět základní úkony. Za vše mluví např. nečerpání financí na boj s pandemií Covid-19 nebo aktuální nevyužití prostředků na prevenci živelních pohrom. Osm z deseti nejvíce ohrožených regionů nespotřebovalo ani 20 % přidělených fondů, a to i ve světle následků klimatického jevu a nastupujícího El Nino.

Agentura Fitch zatím ponechala hodnocení Peru na BBB s negativním výhledem, ale očekává, že politické problémy budou nadále přetrvávat, což by mohlo vést ke snížení kvalifikace. Pokud budou pokračovat manifestace spojené s blokádami, nedůvěra investorů poroste. V září by Světová banka měla publikovat ukazatele schopnosti vládnutelnosti, tj. schopnosti prosazovat zákony a reformy, dodržovat dohodnuté závazky, lidská práva, svobody projevu a shromažďování atd. Hodnocení Světové banky může mít také vliv na kvalifikaci Fitch.

Ani více než tříhodinový projev prezidentky u příležitosti výroční nezávislosti nepřinesl kromě výčtu statistických údajů a obecných příslibů žádný plán oživení ekonomiky. Hovoříla sice o nutnosti investic do zdravotnictví a školství a podpoře drobných zemědělců, ale bez uvedení konkrétních opatření.

Peru by mohlo být pro české firmy zajímavým trhem. Vzhledem a aktuálnímu vývoji je však třeba postupovat velmi obezřetně. Základem je nalezení místního zástupce, který se dokáže orientovat v domácích podmínkách, a to jak na centrální úrovni, tak na regionální a lokální.

Paradoxně dopady klimatických jevů a dopady sociálních protestů mohou otevřít možnosti pro české produkty. Ať už by to byly sektory zdravotnictví, infrastruktury a civilní ochrany nebo sektor bezpečnostní.

- Eva Tadlíková, rada Velvyslanectví ČR v Limě



Zařazenočt 03.08.2023 18:08:00
ZdrojMZv ČR v Limě
Originálmzv.cz/lima/cz/Ekonomika_obchod_a_rozvojova_spoluprace/peru_se_nachazi_v_technicke_recesi_kam.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V