Michigan vsází na rozvoj eletromobility

Michigan vsází na rozvoj eletromobility

30.01.2023 / 19:32 | Aktualizováno: 30.01.2023 / 19:53

Ve Spojených státech amerických roste poptávka po ekologických vozidlech. Některé státy na to reagují a rozvoj elektromobility dostává vysokou prioritu. Severoamerický Michigan se rozhodl, že chce hrát v USA v této oblasti první ligu.

Američané čím dál tím více upírají svůj zrak k elektromobilům a hybridům. V letech 2020 – 2021 se prodeje elektrických vozidel téměř zdvojnásobily, a to z 308 000 vozů na více než 600 000. V prvním čtvrtletí roku 2022 byl dokonce zaznamenán rekordní 60 % nárůst registrací těchto vozidel. Navzdory rostoucí oblibě elektromobility i skutečnosti, že co do nových technologií patří USA mezi světové lídry, v závodu o výrobu elektrických vozidel a baterií Spojené státy stále spíše zaostávají. Ve srovnání s Čínou je podíl prodeje těchto vozidel na americkém trhu třetinový, a to přesto, že nejznámějším světovým prodejcem elektromobilů je americká Tesla.

Stávající administrativa dává elektromobilitě zelenou. V roce 2021 vydal prezident Joe Biden exekutivní příkaz, který stanovil ambiciózní cíl, aby do roku 2030 polovina všech nově prodaných vozidel byla vozidla s nulovými emisemi. Vysokou prioritu má elektromobilita i na úrovni některých jednotlivých států, což přeje novým projektům na výstavbu závodů na výrobu elektromobilů i závodů na výrobu baterií. Dle odhadů Úřadu pro energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie, lze předpokládat, že díky plánům na výstavbu těchto závodů se kapacita výroby baterií v USA zvýší z 55 GWh v roce 2021 na téměř 1 000 GWh v roce 2030. Národní laboratoř pro technický a vědecký výzkum Argonne National Laboratory vyhodnotila plány v jednotlivých státech a identifikovala tři z nich, které dle její analýzy budou do roku 2030 výrobě baterií pro elektromobily v USA dominovat. České firmy, které budou usilovat o navázání či rozvoj obchodních kontaktů s americkými partnery v oblasti eletromobility, tak mohou svou pozornost směřovat právě do těchto států. Vedle Georgie a Kentucky je to i severoamerický Michigan - stát v jurisdikci Generálního konzulátu České republiky v Chicagu (viz obrázek níže).


Zdroj: CNBC, leden 2023 (na základě dat U.S Department of Energy a Argonne National Laboratory k listopadu 2022)

Michigan je historicky synonymem amerického automobilového průmyslu a dodnes je tento stát s téměř 19 % podílem výroby všech automobilů v USA lídrem amerického autoprůmyslu. V roce 2020 guvernérka Gretchen Whitmerová zřídila poradní orgán – Michiganskou radu pro budoucnost mobility a elektrifikace, která pravidelně zpracovává doporučení pro politickou reprezentaci. Michigan chrání své automobilové dědictví a vyčlenil 2 mld. dolarů, aby zajistil, že stát, který je domovem automobilek General Motors, Ford a Chrysler, bude aktivní součástí elektrifikace automobilového průmyslu. Na úrovni firem byly v roce 2022 jedny z klíčových investic např. investice General Motors v hodnotě 7 mld. dolarů na převedení montážního závodu na výrobu elektrických pickupů nebo investice Fordu ve výši 2 mld. dolarů na vytvoření více než 3 200 nových pracovních míst v závodech tak, aby společnost podpořila růst výroby elektrických vozidel po celém území státu. Za zmínku také stojí, že Michigan má nejrozsáhlejší síť infrastruktury pro testování autonomních vozidel a mobility i legislativu, která přeje testování samořídících vozidel. Největšímu michiganskému městu – Detroitu – se tradičně přezdívá „Motor City“.

EV okruh v regionu Velkých jezer

S rozmachem elektromobility jdou ruku v ruce plány na rozvoj potřebné infrastruktury. Její efektivní vybudování se však neobejde bez cílené spolupráce více amerických států. To si uvědomují guvernéři států Michigan, Wisconsin, Illinois a Indiana (všechny spadající do jurisdikce Generálního konzulátu v Chicagu), kteří se v létě loňského roku domluvili na společném vybudování EV okruhu v regionu Velkých jezer. Konkrétně jde o výstavbu koridoru s dobíjecími stanicemi pro elektrická vozidla dlouhého více než 1 100 mil (cca 1 770 km) lemujícího pobřeží Michiganského jezera (electric Route 66). Nejdelší část okruhu (620 mil) bude na území státu Michigan, 360 mil bude na území státu Wisconsin, 70 mil bude v Illinois a 50 mil v Indianě. Jde vůbec o první dohodu vícero amerických států na podporu a implementaci plánu čisté energie, který si mimo jiné klade za cíl posílení eko-turismu v regionu.

Mapa EV okruhu


Zdroj: Milwaukee Business News, srpen 2022

Mise zacílená na elektromobilitu a autonomní řízení vozidel do Michiganu

Do Michiganu míří první obchodní mise roku 2023 v jurisdikci Generálního konzulátu České republiky v Chicagu. Ta je s ohledem na rozvíjející se iniciativy v oblasti mobility v regionu zacílená na elektromobilitu a autonomní řízení vozidel. Mise se uskuteční v druhé polovině dubna a je navázána na mezinárodní veletrh World Congress Experience, který pořádá asociace SAE International (Society of Automotive Engineers). Obchodní mise bude realizována Generálním konzulátem v Chicagu ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechInvest v New Yorku a za podpory kanceláře CzechTrade v Chicagu. Zájemci z řad českých firem a vědecko-výzkumných institucí o účast na misi a bližší informace mohou kontaktovat výše zmíněná česká zahraniční zastoupení v USA.

Monika Bokšová, Generální konzulát v Chicagu



Zařazenopo 30.01.2023 19:01:00
ZdrojMZv ČR v Chicagu
Originálmzv.cz/chicago/cz/obchod_a_ekonomika/michigan_vsazi_na_rozvoj_eletromobility.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V