ECOFIN: Ministři debatovali finanční pomoc Ukrajině, revizi fiskálních pravidel a plán obnovy Maďarska

ECOFIN: Ministři debatovali finanční pomoc Ukrajině, revizi fiskálních pravidel a plán obnovy Maďarska

06.12.2022 / 17:00 | Aktualizováno: 20.12.2022 / 15:05

Ministři financí EU dnes v Bruselu pod vedením Zbyňka Stanjury diskutovali pokračování makrofinanční pomoci Ukrajině ve výši 18 mld. EUR v příštím roce. Otevřeli také debatu nad zprávou Evropské komise o možné revizi evropských fiskálních pravidel a přijali společnou deklaraci vyzývající Evropský parlament k omezení personálních výdajů.

„Není žádným tajemstvím, že schválení nové pomoci Ukrajině na příští rok v hodnotě 18 miliard eur, maďarského národního plánu obnovy a pilíře dva dohody OECD neboli minimální sazby korporátní daně jsou spojenými nádobami. Jsou balíčkem závislým na tom, jak Maďarsko pokročí ve svých reformách v oblasti kontroly veřejných zakázek,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Pokrok Maďarska v přijímání legislativy směřující k ochraně finančních prostředků z rozpočtu EU hodnotí zpráva Evropské komise ze dne 30. listopadu. Komise v ní sice kvůli nedostatečným reformám navrhla zablokovat Maďarsku přístup k finančním prostředkům ze strukturálních fondů EU v objemu 7,5 mld. EUR, ale současně schválila maďarský plán obnovy ve výši 5,8 mld. EUR. Vyplacení peněz přitom Komise podmínila pokračováním zavádění reforem v této oblasti.

„Jsem si vědom probíhajícího reformního procesu v Maďarsku, který se vyvíjí každým dnem, proto jsme dnes požádali Komisi o aktualizaci jejího hodnocení. Maďarsko je připraveno na tomto úkolu plně spolupracovat. Cílem je v řádu několika dnů nalézt na základě aktualizované zprávy kompromis,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura a dodává: „Poté je to již procedurální záležitost, pravděpodobně svoláme do konce roku mimořádný videokonferenční Ecofin a schválíme celý balíček opatření.“

Ministři financí dnes schválili úpravu finančního nařízení, na jehož základě může Evropská komise zahájit kroky vedoucí k zajištění prostředků ve výši 18 mld. EUR pro Ukrajinu. „Naší prioritou zůstává poskytnout Ukrajině tyto peníze na začátku ledna. Myslím, že na tom závisí důvěryhodnost a reputace celé Unie, nemůžeme si dovolit další otálení,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura.

Ministři financí dále diskutovali revizi směrnice o energetickém zdanění. Většina členských zemí podpořila směr daný českým předsednictvím spočívající ve větší flexibilitě, která bude reflektovat národní specifika daňových systémů. Pokračovala také debata z neformálního jednání ECOFIN v Praze o revizi fiskálních pravidel na základě zprávy Evropské komise o správě hospodářských záležitostí.

„V současnosti bude už třetím rokem prodloužena úniková klauzule z paktu stability a růstu. To znamená, že nikdo nemusí dodržovat evropská pravidla a nikdo jejich dodržování nekontroluje. Vymlouvat se na krizi přitom nestačí, protože nějakou krizí procházíme posledních 13 let. Výsledkem je dramatické prohloubení veřejných dluhů v EU, které nesmíme dál ignorovat,“ říká Zbyněk Stanjura a dodává: „Po skončení našeho předsednictví podpořím švédské kolegy, abychom se co nejdříve dohodli na nových fiskálních pravidlech, která budou transparentní, zavazující a především vymahatelná.“

Ministři financí závěrem přijali deklaraci, ve které členské státy EU vyzvaly Evropský parlament k omezení personálních výdajů v následujících letech. „Při současném rostoucím tlaku na šetření napříč výdaji považuji za nezbytné, aby se uskromnily také instituce EU a především Evropský parlament aby omezil své zbytné personální výdaje na úplné minimum,“ uzavírá Zbyněk Stanjura.



Zařazenoút 20.12.2022 15:12:00
ZdrojMZv ČR representation_brussels
Originálmzv.cz/representation_brussels/cz/udalosti_a_media/x2022_12_20_ecofin_ministri_debatovali_financni.h...

Související témata

Brusel | Ukrajina | Ministr financí | Evropská unie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V