Předání čestných medailí krajanům za odboj proti komunismu ministryní obrany Janou Černochovou

Předání čestných medailí krajanům za odboj proti komunismu ministryní obrany Janou Černochovou

04.11.2022 / 07:36 | Aktualizováno: 04.11.2022 / 07:38

Dne 2. listopadu 2022 se zvláštní zmocněnec pro krajany Jiří Krátký zúčastnil na ministerstvu obrany slavnostního předání medailí členům třetího odboje z rukou ministryně obrany Jany Černochové. Mezi oceněné osoby patřili rovněž zástupci krajanské komunity.

Historické propojení mezi českými občany v zahraničí a členy třetího odboje se nejčastěji váže k emigrační vlně z šedesátých let. Řada účastníků třetího odboje však odcházela do zahraničí ale i v začátku let osmdesátých, tj. v době, kdy již řada z nich po letech tvrdé komunistické normalizace ztrácela i poslední naději ve změnu domácího totalitního režimu. Často ovšem za cenu rozdělení rodin. Mezi oceněnými v roce 2022 tak byla např. rodina Jiřího Šimáně z České Skalice, kterou totalita na dlouhou dobu rozdělila na členy žijící v Německu a v Česku. Odpor proti bezpráví a nesvobodě byl v rodině hluboko zakořeněn, což dokládá již ta skutečnost, že dědeček Jan Šimáně vystupoval aktivně proti fašismu, jeho syn Jiří Šimáně, jako člen českého Skautu a Junáka, vystupoval aktivně proti komunismu, stejně jako jeho děti Milič a Dagmar.

Naděje na změnu se začaly rozplývat ruskou okupací v roce 1968. Roznášení protikomunistických letáků v městech Česká Skalice a Náchod ve východních Čechách bylo posledním možným způsobem vyjádření aktivního odporu dětí po dobu ještě dalších deseti let. Poté, co otec Jiří Šimáně doplatil na perzekuci v době normalizace (1972 – 75) svou smrtí v cihelně v roce 1975, rozhodl se jeho syn Milič v roce 1982 k emigraci do Německa. Svou lásku k vlasti však Milič Šimáně v zahraničí neztratil.

Ač již zůstal žít dodnes s rodinou u Stuttgartu, do vlasti se vrátil hned v roce 1990. Stříhání ostnatého drátu dne 23. prosince 1989 u Rozvadova ministry zahraničí Jiřím Diensbierem a Hans-Dietrichem Gentscherem zůstalo Miliči Šimáně hluboko v paměti. Do ČR se od té doby pravidelně vrací několikrát za rok. Rodné město Česká Skalice odhalilo otci Jiřímu Šimáně pomník již v roce 2013. Starostka města Česká Skalice Ing. Zuzana Jungwirthová zastupovala rodné město rovněž při slavnostním aktu předání cen sourozencům Miliči i Dagmar v Praze. Osudy otce Jiřího a dětí Miliče a Dagmar Šimáně tak dále pro příští generace doplňují mozaiku v potřebném obrazu o životě Čechů doma i v zahraničí a jejich boji za svobodu a práva v době totalitních režimů.

Více o životě vyznamenaných: https://www.pametnaroda.cz/cs/simane-milic-1954



Zařazenopá 04.11.2022 07:11:00
ZdrojMZV Zahraničí
Originálmzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/aktualni_informace/x2022_11_04_Simane_medaile_za_odboj.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V