Petr Sís - Zeď

Petr Sís - Zeď

25.10.2022 / 18:46 | Aktualizováno: 25.10.2022 / 19:37

Generální konzulát ČR v Chicagu ve spolupráci a projektem EUNIC : Freedoms, zve všechny na výstavu na motivy oceněné knihy Petra SÍSE "Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou"

Akce se koná 16. listopadu od 18:00 hod v prostorách Generálního konzulátu. (205 N Michigan ave, suite 1680, Chicago 60601 Illinois

Vstupenky k rezervaci zde

Na výstavě budou k vidění originály ilustrací ke knize Zeď a jedinečná putovní expozice Zeď, která přibližuje život Petra Síse v Praze v komunistickém Československu. Instalace sestává z replik červených pouličních nástěnek, které sloužily jako agitace komunistické propagandy před rokem 1989. Sísovy originální kresby, ilustrace a objekty doprovázejí autentické artefakty z 50. až 80. let.

„Zeď, která rozdělovala dlouhá léta Berlín i celou Evropu, je naštěstí už jen vzpomínkou. Ale některé vzpomínky je třeba uchovávat jako zprávu o minulosti. Jako varování budoucnosti. Přestože jedna zeď padla, jiné zůstávají a další vznikají po celém světě..."

Zdi symbolické, ideologické i skutečné. Zdi strachu, nesvobody a podezírání. Zdi, bez nichž náš život mohl být svobodnější a šťastnější.“ Petr Sís

Nádherná kniha Zeď(americké vydání: Farrar, Straus & Giroux, New York, 2007) je současně kreativní i poučná. Prostřednictvím slov a grafiky dokumentuje život za želenou oponou za studené války. Způsob, jakým Petr Sís ve svých propracovaných kresbách využívá barvu, zdůrazňuje a umocňuje jeho věcný text. Podařilo se mu vytvořit deník, životopis a sociálně-historický komentář, který je poutavou četbou pro děti i pro dospělé.

„Mnozí ze čtenářů Petra Síse ještě nebyli na světě, když „padla zeď“. Jeho znamenitá autobiografická obrázková kniha si zaslouží stát se klasikou. Uchovává v kolektivní paměti ostudné období historie, které nikdy nesmí být zapomenuto.

— Sir Tom Stoppard, britský dramatik a scenárista

„Knížka Petra Síse pojednává především o vůli prožít život svobodně a měla by být povinnou četbou pro každého, kdo si myslí, svoboda je jednoznačně daná věc.“

Václav Havel, bývalý prezident České republiky

„Petr Sís, který nadchl děti i dospělé svými kouzelnými příběhy a kresbami, pozdvihl svůj talent o další stupínek výš. Petr, který byl zrozen k tomu, aby snil a kreslil, nyní v nádherném, výmluvném a významném díle pro čtenáře každého věku přináší také poučení o tragické historii svého rodného Československa za komunismu.“

— Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničí USA

PETER SÍS je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, výtvarník a tvůrce animovaných filmů. Narodil se v roce 1949 v Brně a vyrostl v Praze. Vystudoval malbu a filmovou tvorbu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a na Royal College of Art v Londýně. V roce 1982 odešel do Ameriky, kde se začal věnovat ilustracím pro noviny a časopisy, např. The New York Times, a brzy se také pustil do tvorby vlastních knih.

Za svou práci obdržel řadu ocenění z celého světa – od Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně až po několik medailí od sdružení American Library Association. Z mezinárodního veletrhu dětských knih v Bologni si dvakrát odvezl cenu Ragazzi. Petr Sís je prvním autorem dětských knih, který dostal MacArthurovu cenu, a v roce 2012 mu byla udělena cena Hanse Christiana Andersena za celoživotní dílo. Jeho animovaná tvorba byla zařazena do stálé sbírky Muzea moderního umění. Jeho díla jsou k vidění i ve veřejných prostorech, od mozaiky v newyorském metru po obří tapisérie na letištích v Praze, Dublinu a Kapském Městě. Doposud největší výstavu děl Petra Síse O létání a jiných světech, kterou v roce 2019 uspořádalo v Praze Centrum současného umění DOX, zhlédlo více než 100 000 návštěvníků.

„UMĚNÍ JE ÚTĚCHA A INSPIRACE… NAŠI PŘEDCI KRESLILI V JESKYNI V DOBĚ NEJISTOT… MY TAKÉ…“

Vstupenky k rezervaci zde



Zařazenoút 25.10.2022 19:10:00
ZdrojMZv ČR v Chicagu
Originálmzv.cz/chicago/cz/kultura_co_nas_ceka/petr_sis_zed.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V