Rada vlády pro rovnost žen a mužů projednala přípravu Národního plánu obnovy a financování z evropských fondů

Ve čtvrtek 25. listopadu 2020 zasedala Rada vlády pro rovnost žen a mužů. Členky a členové Rady prodiskutovali plánované rozdělení alokací v připravovaném období ESI fondů. Část jednání byla věnovaná aktuálnímu stavu přípravy Strategie rovnosti žen a mužů. Představena byla i příprava priorit českého předsednictví Radě EU v oblasti rovnosti žen a mužů.

Členky a členové Rady projednávali návrh Ministerstva pro místní rozvoj o přesunu 25 % alokace z ESF+ do Fondu soudržnosti. Helena Válková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva, připomněla, že proti návrhu se postavila kromě Rady vlády pro rovnost žen a mužů i řada dalších poradních orgánů vlády i dalších aktérů. Z ESF+ bude financován Operační program Jan Amos Komenský (oblast vzdělávání) a Operační program Zaměstnanost+ (zaměstnanost a sociální politika). Ministerstvo po přijatých připomínkách navrhlo kompromis, a sice přesun alokace ve výši 10 %. O konečné alokaci by měla rozhodnout vláda.

Jsme rádi za změnu v návrhu a za to, že přerozdělení alokací není tak zásadní, jak se původně navrhovalo. Za Ministerstvo práce a sociálních věcí se s rozhodnutím nadále neztotožňujeme,“ uvedla Martina Štěpánková, zástupkyně MPSV. Členky a členové Rady se shodli na tom, že přesunem alokace by mohly být ohroženy aktivity nejen na podporu rovnosti žen a mužů, ale i podpora zaměstnanosti či sociálního začleňování.

Sekretariát Rady pomůže s přípravou Národního plánu obnovy

Rada také projednala přípravu Národního plánu obnovy. Ministerstvo průmyslu a obchodu informovalo Radu o procesu přípravy Národního plánu obnovy, jehož alokace by v následujících třech letech měla být přibližně 170 mld. Kč. Při přípravě a realizaci plánu obnovy bude nezbytné zohledňovat téma rovnosti žen a mužů. Proto sekretariát Rady pomůže ministerstvu identifikovat segmenty plánu obnovy, u kterých lze očekávat dopad ve vztahu k rovnosti žen a mužů. Rada požádala o své zahrnutí do přípravy plánu obnovy.

Strategie rovnosti žen a mužů v mezirezortu

Dne 19. listopadu 2020 skončilo mezirezortní připomínkové řízení k návrhu Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030. Členky a členové Rady se vyjádřili k některým připomínkám, které ministerstva vznesla. Doporučili zmocněnkyni vlády pro lidská práva zachovat stávající podobu strategie a zdůraznili potřebu zavedení legislativních opatření na podporu vyššího zastoupení žen v politice či zavedení nástrojů genderového rozpočtování.

Předsednictví České republiky v Radě EU

Rada diskutovala o tématech, kterým by se Česko během předsednictví mohlo věnovat ve vztahu k rovnosti žen a mužů. K hlavním tématům navrženým společně se Švédskem a Francií, s nimiž bude Česko tvořit předsednické trio, patří ekonomické postavení žen a dopady hospodářské krize ve vztahu k rovnosti žen a mužů. Všechny tři země také akcentují téma prevence domácího a sexuálního násilí. Tématem českého předsednictví se bude Rada vlády pro rovnost žen a mužů zaobírat i nadále.


Seznam přijatých usnesení:

A) Rada vlády pro rovnost žen a mužů

schvaluje změny jednacího řádu Rady v projednaném znění.

B) Rada vlády pro rovnost žen a mužů

doporučuje Ministerstvu práce a sociálních věcí zintenzivnit spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví na přípravě sítě center krizové pomoci mj. pro oběti domácího a sexuálního násilí a zajistit její návaznost na síť sociálních služeb pro oběti těchto forem násilí.

C) Rada vlády pro rovnost žen a mužů

schvaluje jednací řád Pracovní skupiny k porodnictví v projednaném znění.

D) Rada vlády pro rovnost žen a mužů

vyzývá Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby do příprav transpozice směrnice 2019/1158 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob zahrnula Výbor pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života.


Zařazenopá 27.11.2020 15:11:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/aktuality/rada-vlady-pro-rovnost-zen-a-muzu-projednal...
KategorieAktuality
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V