Od středy platí zákaz nočního vycházení, omezí se otevírací doba obchodů, v neděli budou zavřené

Od středy platí zákaz nočního vycházení, omezí se otevírací doba obchodů, v neděli budou zavřené

Vláda České republiky z důvodu nepříznivého vývoje pandemie koronaviru v zemi vyhlásila v pondělních večerních hodinách zpřísněná opatření, jež mají zabránit šíření koronaviru způsobující nemoc covid-19. Od středy 28. října začne platit zákaz nočního vycházení po 21. hodině do 4:59 hodin ráno. Výrazně se zredukuje otevírací doba obchodů, v neděli budou obchody až na výjimky zavřené. Opatření platí od středy 28. října.

„Situace je velmi komplikovaná. Zatím nevidíme pokles, který jsme očekávali v těchto dnech. Mobilita ani zdaleka neklesla tak, jak se očekávalo, předchozí opatření proto nezafungovala tak, jako na jaře. Stále vidíme růst, blížíme se k hodnotám, které ohrožují nemocniční kapacitu. V populaci je obrovská nálož, máme 32 až 34 procent pozitivních záchytů provedených testů. V české populaci je asi půl milionu nemocných. Zároveň evidujeme mnoho klastrů v rizikových skupinách,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Nejsme v poklesu, nechceme poškodit ekonomiku, ale musíme přijmout další opatření, která pokles zabezpečí,“ dodal Roman Prymula.

Nová opatření vyhlášená v pondělí 26. října 2020:

  • Zákaz volného pohybu bude platit od úterý 28. října 2020 od 21:00 hodin do 4:59 hodin ráno, a to s výjimkou cest do zaměstnání, výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, povinnosti veřejného činitele, kvůli neodkladným záležitostem například kvůli ochraně života, zdraví, pokud je pohyb venku zároveň výkonem povolání, cest do místa bydliště, lidé budou moci venčit psy do 500 metrů od domova. Zákaz nočního vycházení platí zatím do 3. listopadu 2020.  Občan v nočních hodinách bude mít povinnost dokázat důvod cesty v případě kontroly ze strany policie. Zákaz volného pohybu platí i přes den – je povoleno opustit domov kvůli cestě do zaměstnání a zpět, výjimku tvoří i nezbytné cesty za rodinou a blízkými. Je možné vyrazit na nezbytný nákup potravin, léků, hygienických potřeb, krmiv pro zvířata, pohonných hmot, nezbytných finančních a poštovních služeb, jsou povoleny cesty do přírody.
  • Vláda zároveň nařizuje firmám zavedení práce na home office všude tam, kde je to možné, napříč veřejným i soukromým sektorem.
  • Vláda zakazuje maloobchodní provoz v neděli, a to po celý den, od pondělí do soboty od 20. hodiny večer do 5. hodiny do rána musí být prodejny též zavřené. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny a prodejny, kde je zvýšená koncentrace cestujících (letiště, železniční stanice, autobusová nádraží).
  • Nová nařízení také zakazují prodeje na tržištích. Nevztahuje se to na pojízdné prodejny v obcích, kde není možnost nákupu v jiném zařízení a na farmářské trhy, kde se smějí prodávat pouze čerstvé ovoce, zelenina, mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, pečivo apod. Nesmí se na nich lidé občerstvovat. Mezi stánky musí být dvoumetrové odstupy. V jeden čas musí být maximálně 20 lidí na 400 metrů čtverečních.
  • Ke změnám došlo i v některých opatřeních ministerstva zdravotnictví. Poskytovatelé zdravotních služeb mají od středy povinnost zastavit příjem nových pacientů na plánované zákroky a průběžné navyšovat kapacity akutní lůžkové péče, včetně kapacit intenzivní péče, určené pacientům s nemocí covid-19. Jakmile to zdravotní stav pacientů umožní, mají nemocnice za povinnost co nejdříve je přeložit do zařízení následné péče či do domácího ošetřování. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo poskytovatelům zdravotních služeb lůžkové péče, aby od středy hlásili nové pozitivní případy pacientů s covid-19, nové pacienty v těžkém stavu a všechny zhoršení stavu již hospitalizovaných pacientů s covid-19 prostřednictvím Informačního systému infekčních nemocí v co nejkratším čase, nejpozději do půlnoci za uplynulý den.
  • Nové omezení se dotkne i provozu lázní, které budou moci pečovat pouze o klienty, jejichž lázeňská péče je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
  • Pro seniory, kteří jsou stále více zasaženi koronavirem, plánuje vláda plošné testování v domovech pro seniory.

O prodloužení nouzového stavu bude jednat Vláda České republiky v úterý 27. října 2020.

Aktuální opatření platná pro celou Českou republiku naleznou občané zde: https://koronavirus.mzcr.cz.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 27. 10. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenoút 27.10.2020 08:10:00
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/od-stredy-plati-zakaz-nocniho-vychazeni-omezi-se-otevir...

Související témata

Obchod | Zahraniční obchod
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.