Omán vydal nové rozhodnutí, které umožňuje cizincům žijícím v Ománu nakupovat bytové jednotky ve vícepodlažních budovách

Omán vydal nové rozhodnutí, které umožňuje cizincům žijícím v Ománu nakupovat bytové jednotky ve vícepodlažních budovách

21.10.2020 / 14:48 | Aktualizováno: 22.10.2020 / 08:43

Čeští občané zaměstnaní v Ománu mohou v sultanátu získat byty do užívání podle nových pravidel. Rozhodnutí č. 357/2020 zveřejněné v úředním věstníku je ministerské (nejedná se o dekret sultána) a týká se kontroly prodeje bytových nemovitostí v systému užívacího práva osobám jiným než Ománcům.
Nejedná se o „vlastnictví nemovitosti“ tak, jak je známe z ČR. Jde o tzv. „usufruct“ kontrakt, který je spojením dvou práv; (1) „use“ = práva na užívání nemovitosti a (2) „fruit“ = vlastnického práva k užitkům, které nemovitost vytváří. V případě nemovitosti jde tedy o právo (1) užívat nemovitost (bez práva nemovitost bourat či přestavovat) a současně (2) profitovat např. z pronájmu nemovitosti třetím osobám.

Tato možnost „pseudovlastnictví“ nemovitosti však v Ománu - kromě řady omezení – sebou nese také jednu velkou výhodu pro neobčany Ománu, kterých je v zemi až40%. Pozn. ZÚ: Podle Národního centra pro statistiku a informace Ománu žilo ke dni 27. 7.2020 celkem 4 536 938 lidí, z toho 40% (1,8 mil jsou lidé ze zahraniční, samotných Ománců je jen 2,7 mil. obyvatel). Touto výhodou je automaticky obnovovaný status rezidenta Ománu. Cizinec může v Ománu získat maximálně jen dvouletý status rezidenta. Ten se obnovuje automaticky na další dva roky, jen pokud má cizinec současně platnou pracovní smlouvu. Pokud totiž cizinci v Ománu skončí zaměstnání, není mu status rezidenta obnoven a musí Omán opustit. To se teď ale nově netýká těch cizinců, kteří mají v Ománu nemovitost (na základě „usufruct“ kontraktu). Cizincům s ománskou nemovitostí je status rezidenta obnovován automaticky i bez jejich současně platného zaměstnání v zemi. Na získání nemovitosti mohou cizinci v sultanátu získat i hypotéku.

Jaká jsou další omezení platná pro cizince, kteří by chtěli mít v Ománu nemovitost (na základě „usufruct“ kontraktu) ať už komerční či bytovou.

  • musí být starší 23 let
  • musí mít v Ománu status rezidenta déle než dva roky
  • bytový dům musí mít 4 a více pater
  • bytová jednotka musí mít dva či více pokojů
  • procento bytových jednotek vlastněných cizinci v jednom bytovém objektu nesmí překročit 40%
  • procento bytových jednotek vlastněných cizinci jedné národnosti v jednom bytovém objektu nesmí překročit 20%
  • jeden cizinec může vlastnit maximálně jen jednu nemovitost
  • doba platnosti kontraktu je 50 let (může být i prodloužena, ale celkově nesmí překročit dobu 99 let)
  • nemovitost se musí nacházet na území guvernorátu Maskatu ve specifikovaných částech čtvrtí Bausher, Al Amerat a Al Seeb. Ve wilayatu Baushera jsou to místa Bausher (oblast 1-3) - Al Khuwair (oblast 2), Ghala Heights (1 a 2), Wattayah (1 a 2) a Misfah (oblast 2). V AL Amerat - Hashiya (oblast 1), Mahajj (oblast 1), Madinat al Nahdah (oblast 2-5), Seeb (oblast South Mawelah 5). Al Khoud (oblast 2), Mabelah South (oblast 7).

Jak se vyvíjely podmínky na ománském trhu nemovitostí v minulých letech. Do roku 2002 mohli v Ománu vlastnit nemovitosti jen Ománci. Od prosince 2002 mohou vlastnit nemovitosti i obyvatelé ostatních GCC států. Od února 2006 pak mohou ománští rezidenti (cizinci s právem dočasného pobytu) mít nemovitost v tzv. „ITC“ (Integrated Tourist Complexes), což jsou speciální rezidenční zóny. Právo k nemovitosti pak zaručovalo automatickou obnovu statusu rezidenta v Ománu pro danou osobu a členy jeho rodiny. Cizinci se v Ománu také často uchylovali k uzavírání kontraktů s místními Ománci, které jim měly zabezpečit vlastní nemovitost. Tyto kontrakty jsou však v Ománu protizákonné.

Sultanát Omán nemá zavedenu daň z nemovitosti. V zemi neexistuje ani dědická daň. Příjmy z pronájmu jsou daněny tříprocentní sazbou. Příjmy z kapitálového majetku se daní sazbou 15% jen v případě, že pochází z podnikání (jednotlivci daněni nejsou, pokud se takovýmto podnikáním neživí).

V případě nabývání nemovitosti platí kupující v Ománu registrační poplatek 3% z hodnoty nemovitosti, dále „razítkovné“ a poplatek za zpracování žádosti. Pokud je do transakce zapojen zprostředkovatel či notář je potřeba počítat i s jejich úhradou. Běžné jsou smlouvy, kdy nabyvatel zaplatí část z ceny a ve splátkách doplácí zbytek – k přenosu práv pak dochází až teprve při splacení celé ceny.

K nemovitostem patří v Ománu také bazény, tělocvičny, prádelny, tenisové kurty, obchody, restaurace a dokonce i golfová hřiště, které pak uživatel také volně využívá pro vlastní potřebu. Součástí nemovitostí jsou také prostory pro služebnictvo.

Jako majitel nemovitosti můžete svůj majetek přenechat komukoli, koho uvedete ve své závěti. Je nezbytné mít závěť určující, kdo zdědí váš majetek v Ománu. Pokud se žádný dědic nepřihlásí, o nemovitost se postará Ministerstvo cestovního ruchu a po 15 letech přechází do vlastnictví vlády. Pokud majitel z jakéhokoli důvodu čelí deportaci, má vláda právo nemovitost prodat.

Ing. Roman Plevák, Ph.D.

diplomat pro Omán

Velvyslanectví ČR v Rijádu



Zařazenočt 22.10.2020 08:10:00
ZdrojMZv ČR Riyadh
Originálmzv.cz/riyadh/cz/obchod_a_ekonomika/oman_vydal_nove_rozhodnuti_ktere.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.