Ministři financí EU diskutovali o 750 miliardovém balíčku obnovy

Ministři financí EU dnes v rámci neformální videokonference diskutovali o podpoře oživení ekonomiky zasažené dopady pandemie COVID-19.

Diskuse za účasti ministryně financí Aleny Schillerové se týkala především Evropského nástroje obnovy, který Komise představila na konci května jako klíčovou součást tzv. Plánu obnovy. Komise navrhuje investovat do obnovy ekonomik členských států prostřednictvím grantů a půjček celkem 750 mld. EUR, které by si Komise půjčila na finančních trzích se zárukou rozpočtu EU. Ministři se v diskusi věnovali především celkovým potřebám členských států v rámci obnovy s důrazem na investice, reformy a koordinaci Plánu obnovy s hospodářskými politikami členských států.

„Návrh 750 miliard EUR považuji za ambiciózní a je otázkou, zda vůbec bude v silách členských zemí efektivně vyčerpat takový objem finančních prostředků v navrhovaném čtyřletém období,“ obává se Alena Schillerová. „V této souvislosti bude klíčové, aby byla členským státům ponechána možnost využití prostředků podle potřeb a priorit každého z nich,“ dodává ministryně s tím, že by měly být co nejvíce využity již existující a osvědčené nástroje podpory.

ČR je skeptická také k navrhovanému klíči pro rozdělování prostředků: „Nemohu souhlasit s tím, aby byly diskriminovány méně rozvinuté země a ty, které mají díky svému dlouhodobému úsilí nízkou míru nezaměstnanosti,“ uzavírá Alena Schillerová

Dohody na Evropském nástroji obnovy a pozměněném Víceletému finančnímu rámci EU pro léta 2021 – 2027 musí být dosaženo relativně rychle, aby mohla jeho implementace začít od 1. ledna příštího roku. Návrhem se proto budou zabývat i premiéři na nadcházející Evropské radě 19. června.

Ministři byli rovněž seznámeni s doporučeními Komise v rámci koordinace hospodářských politik členských států (tzv. Evropský semestr).

Na okraji jednání proběhlo, rovněž prostřednictvím videokonference, výroční zasedání Rady guvernérů Evropské investiční banky, kterými jsou zpravidla ministři financí členských států. .


Zařazenoút 09.06.2020 18:06:00
ZdrojMFČR - finanční trh
Originálmfcr.cz/cs/zahranicni-sektor/rada-eu-ecofin/vysledky-ze-zasedani-rady-ecofin/2020/ministri-financi-e...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V