Německý tisk: Za sankcemi USA na Nord Stream 2 jsou jejich zájmy

Chystané uvalení sankcí na plynovod Nord Stream 2 Spojenými státy je podle německých médií motivováno hlavně snahou Washingtonu prosadit vlastní zájmy, nikoliv starostí o přílišný vliv Ruska v Evropě. Za rozdělení Evropy, k němuž stavba plynovodu mezi Ruskem a Německem vedla, je podle nich ale z velké části zodpovědný i Berlín, který ignoroval výtky spojenců a kontroverzní projekt prosazoval bez ohledu na ně.

"Američané sice mluví o evropských zájmech, myslí ale své vlastní. Vráží klín mezi Evropany, aby na (evropský) trh dostali svůj drahý zkapalněný plyn a poškodili Rusko," píše list Hessische Niedersächsische Allgemeine o sankcích, které už schválila Sněmovna reprezentantů.

"Spojenci spolu nemohou takto zacházet. Sankce jsou další ranou pro evropsko-americké vztahy. Přispívají k prohlubování trhlin v transatlantickém spojenectví, a to v době, kdy by západní spojenci tváří v tvář globálním výzvám měli zase úžeji spolupracovat," míní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Neue Osnabrücker Zeitung zase konstatuje, že přátelství s USA není bez podmínek a dokonce tvrdí, že Washington sáhl k vydírání, aby rozšířil trh pro vlastní plyn. "Německo udělá dobře, když Nord Stream 2 zprovozní," je přesvědčen list, podle něhož si Berlín nemůže nechat takovéto vměšování líbit.

Zároveň ale připouští, že plynovod, který spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře, a obejde tak tradiční transitní země jako Polsko či Ukrajinu, měl být doprovázen mnohem obratnější diplomacií ze strany Berlína. "Němci tvrdohlavě ignorovali dobře zdůvodněné výhrady partnerů, stejně jako fakt, že stavba Nord Stream 2 stojí v nápadném protikladu k západním geostrategickým zájmům," píše zase Die Welt, podle něhož se Němci rádi inscenují jako příkladní Evropané, v tomto případě se ale chovali jako nezodpovědní egoisté.

Také podle Frankfurter Allgemeine Zeitung projekt, který tvrdě kritizovala řada východoevropských zemí, škodí evropské bezpečnosti. Berlín je měl poslechnout spíše než manažery, které ruský prezident Vladimir Putin vyznamenává řády přátelství. Kritický k německé vládě je i deník Kölner Stadt-Anzeiger, podle něhož její postup Evropu ještě více rozdělil. "To je skutečná cena, kterou Německo za Nord Stream 2 zaplatilo. Je příliš vysoká," upozornil list.


Zařazenopá 13.12.2019 10:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4295072/nemecky-tisk-za-sankcemi-usa-na-nord-stream-2-jsou-jejich-zajmy.html
KategorieKomodity
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.