Proč Česko stále nemá zavedený vlastní centralizovaný antiplagiátorský program?

Polsko vytvořilo svůj vlastní centralizovaný vládní antiplagiátorský systém, ale toto zavedení nebylo úspěšné, protože se vláda nedohodla s tvůrcem tohoto systému, který ho nakonec nedal na prodej. Plány na tvorbu centralizovaného plagiátorského systému selhaly v různých zemích, jako Estonsko, Litva, Itálie a další. Nejlepší způsob jak ověřit své práce je používat již rozvinutý antiplagiátorský software od soukromých firem, který je dostupný na internetu.

Jak to vlastně funguje v Česku, co se týče závěrečných prací a jak počítač prohledává texty, které by mohli být duplicitní?

I když v minulosti to nebyl takový problém zkontrolovat duplikáty textu profesory, protože profesor mněl přehled o literatuře, ze které mohl student čerpat, v dnešní době je takováto kontrola nepředstavitelná. Na internetu přibývají stále nové texty, a takováto ruční kontrola je nemožná.

Zjistit zda text je plagiátem se na sto procent nedá zjistit ani strojem. Proto když se nějaký student rozhodne neuvést zdroj svých informací, takto může obejít dokonce i stroj. No i přes tenhle fakt, že toto je možné, netřeba pokoušet štěstí, protože programy pro detekci plagiátorství se každým rokem zlepšují a dá se plagiátorství odhalit i zpětně.

Nástroje, které vznikly na kontrolu duplikátu se neustále musí optimalizovat, právě pro efektivnost a nelehký úkol těchto nástrojů. Vysoké školy v ČR převážně využívají antiplagiátorský program Theses.cz. Práce absolventů musí být povinně zveřejněny podle zákona. Není však uvedeno jako mají být zveřejněny, proto některé školy práce nedávají na internet a tak je kontrola plagiátorství komplikovanější. Pokud je práce podezřelá z plagiátorství, musí být v konečném důsledku posouzena odborníkem.

Stejně jako v jiných zemích Evropské unie tak i v Česku se tato otázka začíná více a více řešit.

Plagiátorství a povědomí o něm stále celkově není až tak rozšířené a stále je třeba o tomto lidi informovat. Stále se najdou studenti, kteří si na plagiátorství nedají pozor, a v budoucnu to může mít různé důsledky. Proto je důležité, aby hlavně školy o tomto procesu své studenty předem informovali a, aby se tak plagiátorství stále více a více dostávalo do povědomí lidí.

I přes tento fakt zde stále neexistuje centrální antiplagiátorský program, který by byl podporován vládou. Proč to je tak? Je možné, že je to právě proto, že již existují dobré programy na kontrolu plagiátorství, které jsou ale v soukromém vlastnictví a není možné takový program odkoupit vládou. Nebo Česko přece jen není ještě až tolik uvědomělé a Česká vláda do takového něčeho nechce investovat peníze. Otázkou je, zda by nenastala stejná situace jako v jiných zemích Evropské unie, které se o toto prostřednictvím vlády pokusili. Každopádně, je dobré a důležité, že vůbec tyto programy na podporu antiplagiátorství vůbec existují a studenti si takto mohou své práce zkontrolovat. Svou práci si můžete odkontrolovat a více se dozvědět například na https://www.plagramme.com.


Zařazenopá 26.04.2019 09:04:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=31138

Související témata

Důchodový systém
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.