Listerie v mražené zelenině zabily už 9 lidí. Na tyto výrobky pozor

Velké obchodní řetězce napříč Evropou stahují z trhu mraženou zeleninu, která by mohla obsahovat nebezpečné listerie. Opatření se týká i České republiky, s varováním pro své zákazníky zatím přišel Lidl a Penny Market. Evropská organizace EFSA oznámila, že smrtící bakterie už zabily devět lidí.

Evropské obchodní řetězce včetně Tesca, Lidlu, Penny Marketu nebo Icelandu stahují z trhu desítky mražených výrobků, které by mohly obsahovat bakterie listerie. Ty podle odborníků mohou u člověka vyvolat vážné onemocnění zažívacího ústrojí (listeriózu) se symptomy podobnými chřipkové infekci. U rizikových skupin lidí (těhotné ženy, malé děti, staří lidé a osoby se sníženou imunitou) ale může být průběh nemoci daleko horší.

Evropská agentura European Food Safety Authority (EFSA) varovala, že listerióza od 8. června 2018 postihla 47 lidí, z čehož už jich nejméně devět zabila. Její výskyt se podařilo prokázat prozatím v pěti státech - v Rakousku, Dánsku, Finsku, Švédsku a ve Velké Británii.

Hlavním zdrojem listeriózy má být mražená kukuřice, která se kontaminovala v maďarském závodě. Není ale vyloučeno, že by bakterie mohla být obsažená i v mražených fazolích a špenátu, informuje britský Mirror. Maďarský úřad pro bezpečnost potravin už zakázal uvádět na trh všechny dotčené mražené zeleninové produkty. Ty, které se na trh dostaly, nařídil stáhnout.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flidlcesko%2Fphotos%2Fa.545404618823770.1073741825.417246441639589%2F2008595932504624%2F%3Ftype%3D3&width=500

Jen ve Velké Británii mizí na 43 druhů potenciálně nebezpečných produktů. Co se České republiky týče, s varováním pro své zákazníky prozatím přišly pouze obchodní řetězce Lidl a Penny Market. Jde však spíše o preventivní záležitost, zatím nejsou žádné zprávy o tom, že by některý z výrobků nebezpečné bakterie obsahoval.

Produkty, kterých se varování v ČR týká:

"Z důvodu preventivní ochrany spotřebitelů stahujeme z prodeje Zeleninovou směs s karotkou značky Freshona. Pokud jste si výrobek zakoupili, můžete jej donést do kterékoliv prodejny. Peníze Vám budou vráceny i bez účtenky," upozorňuje Lidl s tím, že varování se týká výrobků Freshona Zeleninová směs s baby karotkou, 1000g, všech dat minimální trvanlivosti od belgického dodavatele Greenyard N. V. Ostatní mražené výrobky značky Freshona nejsou tímto opatřením dotčeny!

Penny Market potvrdil, že výrobků mohli zákazníci koupit více. I v tomto případě se ale jedná o preventivní stažení výrobků. "Vážení zákazníci, náš dodavatel, firma GREENYARD, stahuje z důvodu preventivní ochrany spotřebitele z prodeje všechny šarže těchto výrobků: Brokolice mražená 450g PENNY, Kukuřice mražená 450g PENNY, Hrášek mražený 450g PENNY. Zákazníci, kteří si již tyto výrobky zakoupili, je mohou vrátit v jakékoliv z našich prodejen, kde jim samozřejmě bez pokladního dokladu budou vráceny peníze," sdělil řetězec.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPennyMarket%2Fposts%2F10155608222900753&width=500

Ačkoli na seznamu obchodních řetězců, které výrobky mají v sortimentu, je i Tesco, mluvčí společnosti Václav Koukolíček TN.cz oznámil, že zatím nemá žádné zprávy o tom, že by nebezpečná mražená zelenina měla být na českých pobočkách. V případě, že by se situace změnila, bude Tesco své zákazníky neprodleně informovat.


Zařazenopá 06.07.2018 16:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/listerie-v-mrazene-zelenine-zabily-uz-9-lidi-na-tyto-vyrobky-pozor.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.