V Paříži se koná zasedání Rady ministrů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Publikováno:
30.5.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

Mezinárodní obchod a investice, inkluzivní růst či digitální transformace. O tom bude jednat Rada ministrů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži. Českou delegaci vede náměstek pro řízení sekce zahraničního obchodu ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.


Budeme jednat o opatřeních, která by pomohla zajistit rovnější podmínky v mezinárodním obchodě a investicích pro všechny stakeholdery. A to jak z pohledu odpovědného jednání vlád, v oblasti vládních intervencí, obchodní a investiční politiky, tak i v oblasti sociální, environmentální a daňové,“ říká náměstek Vladimír Bärtl. Důraz bude kladen na roli podniků v mezinárodním obchodě, která by měla být posílena šířením a rozvojem optimálních standardů odpovědného chování (RBC).

Letošnímu zasedání Rady OECD na úrovni ministrů předsedá Francie. Jednání zahájil prezident Emmanuel Macron. Do Paříže se sjela i řada dalších významných světových politiků, jako např. ministr obchodu Spojených států Wilbur Ross či komisařka EU pro obchod Cecilia Malmström.

Zasedání Rady OECD na úrovni ministrů předcházelo „OECD Fórum“, které bylo otevřeno veřejnosti. Proběhlo za účasti řady představitelů z akademické, podnikové, mediální i vládní sféry. Zaměřilo se na téma „Co nás spojuje?“ (What unites us?) a položilo důraz na přechod od diagnózy k akci a na hledání řešení pro překonání rozdílů. Současně bylo zařazením témat mezinárodní spolupráce, inkluzivního růstu a digitalizace inspirací pro debatu ministrů. Na Fóru byl také představen hospodářský výhled zemí OECD.

Náměstek Bärtl se rovněž zúčastnil jednání k iniciativě „Network for Open Economies & Inclusive Societies“ (NOEIS). Liberální obchodní a investiční politiky přispívají k růstu, inovacím a konkurenceschopnosti,“ říká náměstek Bärtl a dodává: „Je třeba zintenzivnit úsilí o zlepšení rovných podmínek v mezinárodním obchodu a přímých zahraničních investicích, zejména pokud jde o zásahy vlády v některých odvětvích, jakož i potřebu širšího sdílení výhod mezinárodního obchodu.“

Platforma NOEIS vznikla loni na základě iniciativy Nizozemí s cílem umožnit výměnu názorů, zkušeností a sdílení nejlepší praxe na podporu otevřené globální ekonomiky a odstranění existujících nerovností. Česká republika se k této iniciativě přihlásila společně s devatenácti dalšími členy OECD, kteří reprezentují převážně otevřené ekonomiky. Při dnešním jednání členové iniciativy hovořili o jejím dalším směřování, o ochraně před protekcionismem, zajištění rovných podmínek na světových trzích a spravedlivější distribuci přínosů z otevřeného obchodu a investic prostřednictvím inkluzivních politik.



Zařazenost 30.05.2018 02:05:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/v-parizi-se-kona-zasedani-rady-ministru-organizace-pro...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.