Spojené státy zavádějí nový identifikátor sankcionovaných osob: adresy pro zasílání kryptoměn

Kryptoměny jsou často jejich kritiky spojovány s kriminálními aktivitami. Zmiňovány jsou praní špinavých peněz, daňové úniky, financování terorismu, ponziho schémata a další. Tyto praktiky jsou také jedním z důvodů úsilí mnohých států regulovat aktivity spojené s kryptoměnami. Ředitel Europolu, agentury EU pro prevenci a potírání organizovaného zločinu, Rob Wainwright, letos v únoru uvedl, že odhadem 4 procenta všech výnosů z kriminálních aktivit v Evropě jsou v kryptoměnách s tím, že číslo se bude postupně zvyšovat. Zároveň si posteskl, že policie nemá dostatečné nástroje k řešení této otázky, když nemůže nechat zmrazit online peněženky, podobně jako činí například u bankovních účtů. Ve Spojených státech přistoupili k restriktivnějšímu přístupu.

Tamní ministerstvo financí spravuje sankční list osob a subjektů (tzv. SDN seznam), které se dopustily protiprávního jednání a s nimiž mají občané a subjekty v jurisdikci Spojených států zakázáno obchodovat či jakkoliv jinak spolupracovat. Typicky se jedná o osoby z drogového byznysu, teroristické skupiny či představitelé jiných států. Jedná se o poměrně bohaté seznamy s detailními údaji o vedených osobách. Nyní k nim přibudou i adresy pro zasílání virtuálních měn identifikovaných osob.

V praxi to znamená, že subjekty a osoby v jurisdikci Spojených států nemohou z těchto adres přijímat nebo na ně zasílat platby ať už se jedná o obchodníky, kryptoměnové burzy nebo třeba provozovatele online kryptoměnových peněženek. Jinak se vystavují riziku značného postihu ze strany amerických bezpečnostních složek. Ministerstvo financí jim proto doporučuje vyvinout mechanismy screeningu sankčního seznamu, které zaručí dostatečnou prevenci. Stejně tak jsou tyto subjekty povinny nahlásit adresy, pokud se domnívají, že náleží někomu, kdo by mohl být nebo je na sankčním seznamu.

Tento krok lze považovat za určité uznání důležitosti kryptoměn ve vztahu ke snižování kriminality skrze lepší identifikaci osob či subjektů podílejících se na kriminálních aktivitách. Na druhou stranu je poměrně jednoduché například zřídit novou adresu ať už na stejné nebo na jiné peněžence a pokračovat tak v započaté ilegální činnosti, pokud by k ní bylo potřeba i kryptoměn. Stejně tak screening sankčního seznamu nemusí být pro řadu subjektů jednoduchou záležitostí, zejména pokud se jedná například o drobné obchodníky. Zatím je příliš brzo na hodnocení úspěšnosti tohoto nového prvku, jeho důležitost se však s přibývajícím rozšířením využití kryptoměn bude postupně zvyšovat.

The post Spojené státy zavádějí nový identifikátor sankcionovaných osob: adresy pro zasílání kryptoměn appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenone 29.04.2018 20:04:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/04/29/spojene-staty-zavadeji-novy-identifikator-sankcionovanych-osob-adresy-pr...
Přílohy
KategorieHlavní zprávy

Související témata

Kryptoměny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.