Premiér Babiš jednal s rakouským spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 18. května 2018 v rámci pracovní návštěvy Rakouské republiky setkal s rakouským spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem. Hovořili spolu zejména o aktuálních evropských otázkách v kontextu nadcházejícího předsednictví Rakouska v Radě EU, ale také o česko-rakouské spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury či energetiky.

Rakousko je jedním z našich nejbližších a přirozených partnerů ve střední Evropě. Dokládá to i nebývalá intenzita česko-rakouského politického dialogu, které si velice vážím a kterou posílilo i moje dnešní setkání s rakouským spolkovým kancléřem Kurzem. Hovořili jsme především o evropských tématech s ohledem na blížící se předsednictví Rakouska v Radě EU, ale také o řadě dalších témat, která Českou republiku a Rakousko spojují, ať už je to stále rostoucí obchodní výměna a investice nebo společná snaha o zlepšení infrastrukturního propojení mezi našimi zeměmi,“ shrnul po jednání premiér Andrej Babiš.

Jednání se věnovalo také evropským tématům. Premiér Babiš jednal s rakouským kancléřem Kurzem o nadcházejícím předsednictví v Radě EU, kterého se Rakousko ujímá v červenci. Rakousko bude řešit pro Evropu zásadní témata – migraci, příští rozpočet EU či brexit.

„Ujistil jsem pana kancléře o české podpoře. Zároveň věřím, že ve všech těchto otázkách Rakousko přispěje ke kompromisu, který bude přijatelný pro všechny členské státy. Při jednání jsem však zdůraznil, že pro Českou republiku i Visegrádskou skupinu jsou migrační kvóty zásadně neakceptovatelné a odmítáme je. Ostatní země nemůžou rozhodovat, kdo v naší zemi bude žít nebo pracovat. Řešení vidíme v hotspotech umístěných mimo území EU a v aktivním boji proti pašerákům,“ řekl premiér Babiš s tím, že je nezbytné pomáhat mimo Evropu a zajistit vhodné podmínky pro žití v místech, odkud lidé migrují.

Český premiér ocenil, že kancléř Kurz nahlíží na azylovou politiku obdobně jako česká vláda. Zároveň zopakoval, že cílem reformy azylového systému musí být plná kontrola nad vnějšími hranicemi, nikoliv povinné kvóty. Premiéři mluvili také o příštím evropském rozpočtu. Pro Česko je nejzásadnější, aby členské státy měly možnost rozhodovat o zaměření peněz a o investičních prioritách.

Oba premiéři se shodli na tom, že nové formáty spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem mají jednoznačný přínos pro další posilování česko-rakouských sousedských vztahů i středoevropského regionu jako takového. A to ať už v rovině bilaterální, jako jsou pravidelná setkávání ministrů zahraničních věcí s hejtmany příhraničních regionů ve formátu 2 + 6 či Česko-rakouské diskusní fórum, nebo v rovině regionální spolupráce v rámci tzv. Slavkovské spolupráce mezi Českou republikou, Rakouskem a Slovenskem.

V oblasti hospodářské spolupráce premiéři ocenili trvalý růst obratu vzájemného obchodu a investic a hovořili o konkrétních možnostech dalšího prohloubení česko-rakouské ekonomické spolupráce. Diskutovali také o významu digitální ekonomiky pro udržení hospodářského růstu a konkurenceschopnosti nejen na národní úrovni, ale také na úrovni Evropské unie jako celku. Tématem byla rovněž modernizace dopravního propojení mezi oběma zeměmi. Především se jedná o silniční tahy Brno – Vídeň a České Budějovice – Linec a železniční propojení mezi Prahou a Vídní, jehož modernizace do podoby vysokorychlostní trati by zkrátila jízdní dobu mezi oběma metropolemi na dvě a půl hodiny, a na trase Praha – Linec.


Zařazenopá 18.05.2018 17:05:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-babis-jednal-s-rakouskym-spolkovym-kanclerem-sebastianem-...
Přílohy
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.