29.01.2018 ČSÚ zahajuje další ročník šetření životních podmínek

29. ledna 2018
 

Za několik dní začíná každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností, které organizuje Český statistický úřad. Odborně proškolení tazatelé osobně navštíví v období od 3. února do 27. května více než 11 tisíc domácností. Cílem je získat aktuální údaje pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel.

„Většina respondentů, kteří se do šetření zapojí, s ČSÚ dlouhodobě spolupracuje. Nově bude osloveno 4 750 domácností z náhodně vybraných bytů ve všech krajích České republiky. Odpovídat budou na otázky, které jim položí tazatelé vybavení průkazem a pověřením ČSÚ,“ uvádí místopředseda ČSÚ Marek Rojíček. Výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států.

Šetření s názvem Životní podmínky probíhá každoročně. Poslední dostupné údaje, z nichž jsou zpracovány vybrané předběžné výsledky, se vztahují k předchozímu roku 2017. „Vyplývá z nich, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením meziročně klesla, a to o 1,0 procentního bodu na 12,3 %. Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele,“ říká Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle předběžných údajů dostal na úroveň 9,2 %, což znamená pokles o 0,5 procentního bodu.

Předběžný odhad počtu osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech výrazně poklesl, meziročně o více než 110 tisíc osob. Míra materiální deprivace udávající podíl osob, jejichž domácnost si z finančních důvodů nemůže dovolit nejméně 4 z 9 definovaných položek, se tak v roce 2017 snížila oproti předchozímu roku o 1,1 procentního bodu na 3,7 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 10 200 korun si nemohlo dovolit 28,1 %, týdenní dovolenou 25,0 % a zaplatit různé pravidelné platby a splátky 3,2 % osob v českých domácnostech.

Definitivní výsledky šetření za rok 2017 budou k dispozici v dubnu. ČSÚ je představí na tiskové konferenci.
 

Kontakty
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 778 727 232
E petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz180129_csu_zahajuje_dalsi_rocnik_setreni_zivotnich_podminek.docx

29. ledna 2018

ČSÚ zahajuje další ročník šetření životních podmínek

Za několik dní začíná každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností, které organizuje Český statistický úřad. Odborně proškolení tazatelé osobně navštíví v období od 3. února do 27. května více než 11 tisíc domácností. Cílem je získat aktuální údaje pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel.

„Většina respondentů, kteří se do šetření zapojí, s ČSÚ dlouhodobě spolupracuje. Nově bude osloveno 4 750 domácností z náhodně vybraných bytů ve všech krajích České republiky. Odpovídat budou na otázky, které jim položí tazatelé vybavení průkazem a pověřením ČSÚ,“ uvádí místopředseda ČSÚ Marek Rojíček. Výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států.

Šetření s názvem Životní podmínky probíhá každoročně. Poslední dostupné údaje, z nichž jsou zpracovány vybrané předběžné výsledky, se vztahují k předchozímu roku 2017. „Vyplývá z nich, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením meziročně klesla, a to o 1,0 procentního bodu na 12,3 %. Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele,“ říká Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle předběžných údajů dostal na úroveň 9,2 %, což znamená pokles o 0,5 procentního bodu.

Předběžný odhad počtu osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech výrazně poklesl, meziročně o více než 110 tisíc osob. Míra materiální deprivace udávající podíl osob, jejichž domácnost si z finančních důvodů nemůže dovolit nejméně 4 z 9 definovaných položek, se tak v roce 2017 snížila oproti předchozímu roku o 1,1 procentního bodu na 3,7 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 10 200 korun si nemohlo dovolit 28,1 %, týdenní dovolenou 25,0 % a zaplatit různé pravidelné platby a splátky 3,2 % osob v českých domácnostech.

Definitivní výsledky šetření za rok 2017 budou k dispozici v dubnu. ČSÚ je představí na tiskové konferenci.

Kontakty

Petra Báčová

tisková mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 778 727 232

E petra.bacova@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad


Zařazenopo 29.01.2018 01:01:00
ZdrojČSÚ
Originálczso.cz/csu/czso/csu-zahajuje-dalsi-rocnik-setreni-zivotnich-podminek-28egk71gmq
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V