Premiéři zemí V4 jednali v Bratislavě s předsedou Evropské rady Tuskem o budoucím směřování EU

Na okraj Spotřebitelského summitu se dnes uskutečnilo jednání premiérů zemí Visegrádské skupiny s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Premiéři Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viktor Orbán a Beata Szydlová jednali s Donaldem Tuskem o budoucím směřování evropské integrace a přípravě říjnové Evropské rady, která se koná příští týden v Bruselu.

Pro V4 je klíčové v následujících měsících postupovat jednotně a zachovat soudržnost EU. Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se shodli na tom, že diskuse o budoucí podobě EU musí i nadále zůstat v rukou členských států. Právě předseda Tusk by měl před říjnovou Evropskou radou představit shrnutí dosavadní diskuse o budoucnosti EU spolu s cestovní mapou následujících kroků v příštích dvou letech.

„Předseda Evropské rady Donald Tusk má plnou podporu Visegrádské skupiny a s kolegy s V4 jsme velmi přivítali, že před Evropskou radou příští týden je to právě Bratislava, kde pan předseda uzavírá svá jednání s evropskými státníky. Je to pro nás důležitý signál, že V4 a náš názor hrají v podobě budoucnosti EU zásadní roli,“ uvedl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Česká republika za zásadní pro budoucnost EU považuje zajištění prosperity a bezpečnosti v Evropě. Česká vláda v té souvislosti prosazuje posilování ekonomické a sociální konvergence mezi členskými státy a jejich regiony. Co se týče zajištění bezpečnosti, ČR patří v této oblasti k evropským lídrům. Tento týden česká vláda schválila zapojení do stálé strukturované spolupráce (PESCO), která by měla být spuštěna do konce letošního roku. „Naše zapojení do stálé strukturované spolupráce je strategickým rozhodnutím, které je příležitostí k posílení našich i unijních obranných schopností. Navazujeme tak na dlouhodobou českou iniciativu a úspěšnou červnovou konferenci DESCOP,“ řekl český premiér.

Před jednáním s předsedou Evropské rady se sešli premiéři V4, aby se věnovali aktuálním evropským otázkám včetně vysílání pracovníků. Předsedové vlád se shodli na tom, že pozice k revizi směrnice o vysílání pracovníků budou nadále koordinovat a budou se snažit získat podporu širší skupiny členských států. Prioritou pro ČR je uchování pravidel fungujícího vnitřního trhu a odstranění překážek pro volný pohyb služeb.

Projev premiéra Bohuslava Sobotky na Spotřebitelském summitu k dvojí kvalitě potravin naleznete na http://www.vlada.cz/cz/premier-sobotka-potrebujeme-evropske-reseni-dvoji-kvality-potravin-160637/.


Zařazenopá 13.10.2017 17:10:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premieri-zemi-v4-jednali-v-bratislave-s-predsedou-evropske-rady-t...
Přílohy
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.