Hurikán Irma zesílil na kategorii 5! Plnou silou udeřil na Kubu

Hurikán Irma opět zesílil na kategorii 5 a ohromnou silou udeřil na Kubu. Vítr v hurikánu přesahuje rychlost 250 kilometrů v hodině, v nárazech je pak mnohem silnější. Při své cestě Karibikem si strašlivé monstrum vyžádalo nejméně 24 životů. Na Floridě vrcholí evakuace a přípravy na úder, na nejhorší se chystá Miami. Ke zpustošeným ostrovům na severovýchodě Karibiku se blíží další nebezpečný hurikán José.

Ostrovy v severní části Malých Antil jsou zčásti nebo zcela zdevastované. Záchranné týmy vyslala Francie, Británie i Nizozemsko, podle mnohých ale reagovaly příliš pozdě.

 

Velké obavy panovaly z následků hurikánu na Haiti, které se ještě nevzpamatovalo z dřívějších přírodních katastrof a kde někteří lidé odmítli ohrožené oblasti opustit. Hurikán ale nakonec přešel severně od ostrova Hispaniola a v Dominikánské republice i na Haiti, které se o ostrov dělí, způsobil jen menší škody; podle dosavadních zpráv tu nikdo nezahynul.

 

Hurikán Irma opět zesílil na kategorii 5 a strašlivou silou udeřil na Kubu. Úřady nechaly přemístit 10.000 cizinců do bezpečnějších míst. V plném proudu jsou přípravy na úder hurikánu i na Floridě, kde se očekává v noci na neděli místního času (v neděli ráno SELČ). Guvernér Rick Scott nařídil evakuaci půl milionu lidí z pobřežních oblastí, stejnému počtu doporučil evakuaci i guvernér Georgie Nathan Deal. Na Floridě by o elektřinu mohly přijít čtyři miliony lidí.

 

Ředitel americké Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long varoval, že část USA hurikán zcela zpustoší. Obyvatele nicméně ubezpečil, že úřady jsou připravené poskytnout masivní pomoc. Podle původních předpovědí měla Irma postupovat severně podél pobřeží Floridy, nyní však americké Národní středisko pro hurikány (NHC) očekává, že oko cyklonu projde středem poloostrova.

 

 

Prezident Donald Trump na twitteru vyzval obyvatele ohrožených oblastí, aby odjeli do bezpečí. Irma má podle něj "naprosto historický ničivý potenciál". Pět Trumpových žijících předchůdců vyzvalo Američany, aby přispěli na pomoc spoluobčanům postiženým hurikány Harvey a Irma.

 

Na čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň dnes v Atlantiku zesílil také hurikán José. Podle dosavadních odhadů by se měl v sobotu přehnat přes severovýchodní část Malých Antil, které už zpustošila Irma. Následně by se ale měl na rozdíl od ní stočit k severu a pokračovat nad Sargasové moře. Kromě hurikánů Irma a José se v oblasti vyskytuje i třetí hurikán Katia, který se zformoval nad Mexickým zálivem a zatím dosáhl druhého z pěti stupňů. Nad východní Mexiko by měl dorazit v sobotu.
 


Zařazenoso 09.09.2017 06:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/hurikan-irma-zesilil-na-kategorii-5-plnou-silou-uderil-na-kubu.html
Přílohy

Související témata

Karel Plný
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.