Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.12.2016 23:27:08

16. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek mírně oslabily, výrazný propad utrpěla například softwarová společnost Oracle. Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, nicméně vykázal již šestý týdenní nárůst za sebou.

V pátek Dow odepsal 0,04 % na 19 843,41 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,18 % 2 258,07 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,36 % na 5 437,16 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,61 % na 12,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 2,594 %.

V plusu v pátek uzavřely například sektory energetiky, veřejných služeb nebo necyklického spotřebního zboží, mezi nejztrátovější se naopak zařadily finance, technologie a odvětví základních materiálů.

S&P 500 (16. prosince 2016)
S&P 500 (16. prosince 2016)

Cena akcií výrobce softwaru Oracle se dnes propadla o více než čtyři procenta. Čtvrtletní tržby společnosti totiž zaostaly za očekáváním analytiků.

Agentura Reuters v pátek nad ránem informovala o incidentu v Jihočínském moři, kde čínská válečná loď chytila americký podmořský dron. Stalo se tak v mezinárodních vodách a mělo jít o oceánografického robota. USA podaly formální diplomatickou stížnost. "Tradery bude zajímat, zda tento incident přeroste v něco většího," uvedla Quincy Krosbyová z Prudential Financial.

Za celý týden si Dow připsal více než 0,4 %, indexy S&P 500 a Nasdaq naopak zhruba o 0,1 % klesly. Dow je méně než jedno procento od hranice 20 000 bodů, kterou dosud nikdy nepřekonal.

Dolar přerušil svoji růstovou sérii z posledních dnů a v páru s eurem se stabilizoval u 1,043. Díky tomu došlo i ke stabilizaci ceny zlata, které se v závěru týdne obchodovalo za zhruba 1 135 USD za unci.

Americká centrální banka ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,50-0,75 %. Signalizovala přitom rychlejší tempo zvyšování úroků v příštím roce. Vyšší úrokové sazby v USA posilují atraktivitu dolaru.

Analytici z Barclays předpovídají, že euro do třetího čtvrtletí příštího roku sestoupí na paritu s dolarem. Podle analytiků z JPMorgan Asset Management by se to mohlo stát dokonce již v prvním čtvrtletí.

Ceny ropy na světových trzích v pátek rostly o zhruba dvě procenta. Pomáhaly jim známky toho, že těžařské země hodlají dodržovat dohodu o snížení produkce ropy.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nedávno s dalšími předními těžaři dohodla na snížení produkce suroviny s cílem podpořit její ceny. "Trh má důvěru v dohodu OPEC a v blízké budoucnosti by měl směřovat vzhůru," uvedl analytik ropného sektoru Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates.

Členské země OPEC podle dohody sníží těžbu ropy o 1,2 milionu barelů denně. Nečlenské země v čele s Ruskem pak mají produkci omezit o 558 000 barelů denně.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pátek uvedl, že všechny ruské ropné společnosti souhlasí s omezením produkce v souladu s dohodou s kartelem OPEC. Další významní těžaři, včetně Saúdské Arábie, již informovali své zákazníky, že od ledna omezí dodávky.

Hlavní páteční události na amerických trzích

Výsledková sezóna

  • Americkému výrobci podnikového softwaru Oracle klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk a příjmy rostly pomaleji, než se čekalo. Firmu trápí silný dolar, který má negativní dopad na tržby v zahraničí. Více než polovina příjmů firmy pochází ze zemí mimo USA.

Nejdůležitější události uplynulého týdne na amerických trzích

  • Izrael a Spojené státy by mohly spolupracovat na vypovězení mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Řekl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle kterého je nově zvolený americký prezident Donald Trump velkým přítelem Izraele. Dohodu s Íránem loni kromě USA podepsalo pět dalších zemí. Írán díky ní dosáhl za ústupky v jaderném programu zrušení hospodářských sankcí.
  • Spoluzakladatel Microsoftu a nejbohatší člověk světa Bill Gates společně s několika dalšími investory zakládá fond určený k boji proti klimatickým změnám prostřednictvím technologických inovací. Fond Breakthrough Energy Ventures začne realizovat investice v roce 2017, a měl by disponovat kapitálem vyšším než 1 miliarda dolarů. Cílem fondu s dobou trvání dvacet let je komercializace nových technologií, které snižují emise skleníkových plynů v dopravě, průmyslové výrobě, zemědělství nebo v odvětví výroby a skladování elektřiny.
  • Investoři ani měsíc po zvolení Donalda Trumpa příštím prezidentem USA nepřestávají ve zběsilých nákupech amerických akcií. Ne všichni jsou ale ze současného vývoje nadšení. Stratégové z Wall Street varují, že na trhu začíná něco smrdět.
  • Švýcarská chemická a farmaceutická skupina Lonza jedná s investiční společností KKR & Co o převzetí amerického výrobce lékových kapslí a dalších technologií dávkování léků Capsugel. Lonza to uvedla v pondělním sdělení, upozornila ale, že rozhovory nemusí vést ke spojení. Podle zdrojů agentury Reuters by Lonza za Capsugel mohla dát přes pět miliard dolarů.
  • Nizozemský výrobce elektroniky Philips prodá 80,1 % akcií producenta LED osvětlení Lumileds americké investiční firmě Apollo. Získá za ně 1,5 miliardy dolarů v hotovosti.
  • Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Evropskou unii a Spojené státy za způsob, jímž vypočítávají antidumpingová cla na čínský dovoz. V pondělí to sdělilo čínské ministerstvo obchodu. Peking tím reaguje na to, že v neděli 11. prosince skončilo 15leté období, po které Čína svým partnerům ve WTO umožňovala, aby s ní zacházeli jako s netržní ekonomikou.
  • Někteří akcionáři Sky se podle agentury Reuters staví proti převzetí britské společnosti americkou 21st Century Fox. Fox nabízí za jednu akcii Sky 10,75 libry, což se podle Reuters zdá některým akcionářům málo.
  • Americký internetový gigant Google v pondělí podepsal na Kubě dohodu, která by měla kubánským uživatelům internetu zajistit rychlejší přístup k jeho datům. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.
  • Jefferies snížila investiční doporučení na akcie CVS Health na "hold" z "buy".
  • RW Baird zvýšila doporučení na akcie AT&T na "outperform" z "neutral" a zvýšila jejich cílovou cenu na 44 z 39 USD.
  • Wunderlich Securities zvýšila cílovou cenu akcií Pioneer Energy Services na 7 z 5 USD a zvýšila doporučení na "buy" z "hold".
  • Telsey Advisory Group snížila investiční doporučení na akcie 21st Century Fox na "market perform" z "outperform" s odůvodněním, že nabídka na převzetí britské Sky sice dává smysl, avšak akcie Foxu by pod tlak mohl dostat regulační proces.
  • Výrobce letecké techniky Boeing oznámil, že zvyšuje čtvrtletně vyplácenou dividendu o 30 % na 1,42 USD na akcii. Společnost se také údajně chystá omezit výrobu letounu typu 777 ze sedmi na pět modelů za měsíc. Stát by se tak mělo v srpnu.
  • V následujících pěti letech zpomalí celosvětový růst poptávky po uhlí. Příčinou bude nižší spotřeba v Číně a Spojených Státech a nástup obnovitelných energiíVe své zprávě to v pondělí uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • Nově zvolený americký prezident Donald Trump odložil na leden oznámení o tom, jak hodlá odejít ze svých podniků, aby se mohl plně soustředit na prezidentský úřad a nebyl ve střetu zájmů. Sdělil to jeho mluvčí. Trump koncem listopadu slíbil, že představí plán 15. prosince.
  • Přísná bezpečnostní opatření poblíž newyorského mrakodrapu, v němž žije budoucí americký prezident Donald Trump, trápí obchody v jeho bezprostředním okolí. Téměř polovina z nich hlásí za poslední měsíc dramatický propad tržeb, některé zvažují stěhování na jiné místo. Podle listu The Daily Telegraph to vyplývá ze zprávy newyorského úřadu dohlížejícího na činnost obchodníků.
  • Celosvětová poptávka po ropě vykáže v letošním i v příštím roce výraznější nárůst, než se předpokládalo. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to v úterý uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Upozornila přitom, že na posouzení dopadů nedávné dohody předních těžařských zemí o snížení produkce ropy je zatím příliš brzy.
  • Americký index dovozních cen se v listopadu meziročně snížil o 0,1 % po 0,2% poklesu v říjnu. Index vývozních cen klesl o 0,3 % po 1,1% snížení v říjnu. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen snížil o 0,3 % (odhad: -0,4 %, říjen: +0,5 %) a index vývozních cen klesl o 0,1 % (odhad: -0,2 %, říjen: +0,2 %).
  • JPMorgan Chase začala pokrývat akcie FedExu s doporučením overweight a cílovou cenou 233 USD a akcie UPS s doporučením "neutral" a cílovou cenou 118 USD.
  • RBC Capital snížila cílovou cenu akcií Viacom na 30 ze 44 USD.
  • Nově zvolený prezident USA Donald Trump si pro funkci ministra energetiky vybral bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho, který se dvakrát neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci. V úterý to oznámila agentura AP s odvoláním na osoby obeznámené s personální strategií budoucí hlavy státu.
  • Projekt samořízených automobilů americké technologické společnosti Google bude v rámci mateřského holdingu Alphabet vyčleněn do firmy s názvem Waymo. Sdělili to v úterý manažeři projektu. Google pracuje na takzvaných autonomních vozech již sedm let a osamostatnění projektu je zásadním krokem k jeho dalšímu rozvoji, uvedla agentura Reuters.
  • Německý diskontní řetězec Lidl začal přípravy na expanzi ve Spojených státech, první desítky prodejen by tam chtěl otevřít ke konci příštího roku. Firma v těchto dnech zahájila najímání vedoucích budoucích prodejen na východním pobřeží USA, uvedla v úterý agentura Reuters.
  • Výkonná ředitelka společnosti IBM Ginni Romettyová uvedla, že plánuje během příštích čtyřech let zaměstnat až 25 tisíc lidí nad současný stav.
  • Fed: Banka Wells Fargo nenapravila některé nedostatky, na něž byla upozorněna v rámci nových regulací, a proto jí bude dočasně zabráněno ve vykonávání některých aktivit. Bank of America, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase a State Street již nedostatky napravily.
  • Výkonný ředitel autopůjčovny Hertz John Tague odejde v lednu do důchodu. Ve funkci jej nahradí Kathryn Marinellová.
  • EPA: Při frakování může dojít ke kontaminaci pitné vody.
  • Měnový výbor americké centrální banky v prosinci odhlasoval zvýšení základní úrokové sazby z 0,25-0,5 % na 0,5-0,75 %. Trh rozhodnutí očekával. Banka současně zveřejnila novou prognózu vývoje americké ekonomiky a úrokových sazeb, ze které vyplývá, že v roce 2017 by se základní úrok měl zvýšit třikrát. Tiskovou konferenci šéfky Fedu Janet Yellenové jsme sledovali živě.
  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu vzrostly o 0,1 %, což je výrazně méně než v předchozích dvou měsících. Oznámilo to ve středu tamní ministerstvo obchodu. Čekal se lepší výsledek, ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že se tržby zvýší o 0,3 %.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech se v listopadu snížila o 0,4 %. Oznámila to ve středu americká centrální banka. Výsledek je mnohem horší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali pokles výroby o 0,2 %.
  • Ceny amerických výrobců stouply v listopadu ve srovnání s říjnem o 0,4 %. Po říjnové stagnaci trh očekával růst tempem 0,1 %. V meziročním srovnání byly v listopadu ceny amerických výrobců vyšší o 1,3 %, čekal se růst o 0,9 % po 0,8% poklesu v říjnu.
  • Čína se chystá pokutovat nejmenovaného amerického výrobce aut za monopolní chování. Ve středu o tom s odvoláním na čínskou Národní rozvojovou a reformní komisi informoval list China Daily.
  • Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson ukončil jednání o převzetí švýcarské biotechnologické firmy Actelion, s níž začal vyjednávat o možném spojení minulý měsíc. Johnson & Johnson to v úterý večer oznámila poté, co jí Actelion sdělil, že jedná o výhodnější transakci s jinou firmou, jejíž jméno neuvedl.
  • Nově zvolený americký prezident Donald Trump ve středu oficiálně oznámil, že si vybral bývalého texaského guvernéra a svého soupeře z republikánských primárek Ricka Perryho jako budoucího šéfa ministerstva energetiky. Toto ministerstvo Perry v roce 2012, kdy se poprvé ucházel o republikánskou nominaci na prezidenta, navrhoval zrušit, připomněla agentura Reuters. Nominace podléhá ještě schválení v Senátu.
  • Internetová společnost Yahoo! ve středu večer oznámila, že během útoku hackerů byla v roce 2013 ukradena citlivá data zhruba jedné miliardy uživatelů jejích služeb. Firma upozornila, že jde o jiný útok, než o kterém informovala před několika měsíci. Útok byl podle ní veden "státem podporovaným subjektem". Yahoo! v záležitosti v plném rozsahu spolupracuje s příslušnými úřady.
  • Automobilka General Motors požádala nejvyšší soud v USA, aby změnil rozhodnutí nižších soudních instancí o tom, že ji její žádost o ochranu před věřiteli z roku 2009 nechrání před žalobami podávanými v souvislosti s vadným zapalováním, jež mělo způsobit 124 úmrtí a 275 zranění.
  • Farmaceutický výrobce Valeant se bez vlastního přičinění ocitl pod tlakem, když firma Pershing Square investora Billa Ackmana prodala část svého podílu ve Valeantu, aby kvůli daňovým důvodům vygenerovala ztrátu. Pershing nyní vlastní 7,8 % Valeantu namísto původních 9 %.
  • Evercore zvýšila doporučení na akcie NVIDIA na "buy" z "hold".
  • Meziroční míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 1,7 %, nejvýše od října 2014. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo práce. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 %. Tempo jejich růstu tak kleslo z říjnových 0,4 %. Údaje odpovídají odhadům analytiků oslovených agenturou Reuters.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 10. prosince klesl na 254 tisíc z 258 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal pokles na 255 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 3. prosince stoupl na 2,018 milionu z 2,007 milionu (revidováno z 2,005 milionu), očekávalo se 2,025 milionu.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) se v prosinci zvýšil na 9 bodů z 1,5 bodu v listopadu (odhad: 4 body).
  • Index aktivity filadelfského Fedu ve zpracovatelském sektoru v prosinci vyskočil na 21,5 bodu (odhad: 9 bodů, listopad: 7,6 bodu).
  • Americká mediální skupina 21st Century Fox se dohodla na úplném převzetí britského provozovatele placeného televizního vysílání Sky, za zbytek podniku, který dosud nevlastní, zaplatí 11,7 miliardy liber. Americká skupina, již vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 %.
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA v prosinci podle předběžných dat společnosti Markit vzrostl na 54,2 bodu z 54,1 bodu v listopadu. Zvýšení ukazatele o desetinu procentního bodu se očekávalo.
  • Švýcarská firma Lonza Group AG koupí za 5,5 miliardy USD amerického výrobce kapslí a dalších systémů pro dávkování léčiv Capsugel. Pro Lonzu je to zatím její největší akvizice.
  • Americká telekomunikační společnost Verizon Communications zvažuje, zda pokračovat v procesu převzetí jádrových aktivit internetového podniku Yahoo! za dohodnutých podmínek, nebo se pokusit vyjednat jejich revizi. Uvedla to ve čtvrtek agentura Bloomberg. Ve hře je údajně také možnost, že Verizon dohodu v hodnotě 4,8 miliardy USD zcela vypoví. Pochybnosti Verizonu rozdmýchala středeční zpráva, že neznámí hackeři v roce 2013 ukradli data z miliardy uživatelských účtů služeb Yahoo!
  • Sociální síť Facebook připravuje řadu nástrojů, které mají blokovat šíření falešných zpráv. V New Yorku to ve čtvrtek oznámil viceprezident firmy John Hegeman. Uživatelé Facebooku budou mít možnost nepravdivé zprávy označovat snadněji než nyní, a zpochybněná fakta pak budou prověřovat týmy expertů včetně televize ABC News nebo agentury Associated Press.
  • Priceline Group jmenovala Glenna Fogela výkonným ředitelem.
  • UBS zvýšila cílovou cenu akcií Microsoftu na 70 ze 66 USD.
  • Barclays zahájila pokrývání akcií Alaska Air s doporučením "overweight" a cílovou cenou 122 dolarů, akcií American Airlines s doporučením "equal weight" a cílovou cenou 62 dolarů, cenných papírů Southwest Airlines s doporučením "equal weight" a cílovou cenou 65 dolarů a akcií United Continental s doporučením "overweight" a cílovou cenou 105 dolarů.

Výsledková sezóna v uplynulém týdnu


Kdo by mohl nejvíce vytěžit z Trump rally? Ponořili jsme se do korelací a tohle jsme zjistiliKdo by mohl nejvíce vytěžit z Trump rally? Ponořili jsme se do korelací a tohle jsme zjistili

Roky po finanční krizi se nevyznačují jen jedním z nejsilnějších býčích trendů na americkém akciovém trhu v historii, ale také nezvykle vysokou mírou korelace vývoje cen více typů finančních aktiv, která není úplně běžná. Letos v listopadu ale došlo ke dramatické změně. Největší radost z toho asi budou mít manažeři aktivně spravovaných fondů.


Rok 2016 byl obyčejný. Uvažujte v dekádách, ne letechRok 2016 byl obyčejný. Uvažujte v dekádách, ne letech

Letošní rok byl na finančních trzích v mnoha ohledech mimořádný. Přesto se do historie zapíše jako úplně obyčejný.




6 věcí, které sledovat, když padají akciové rekordy6 věcí, které sledovat, když padají akciové rekordy

Akciová rally a nová historická maxima po amerických prezidentských volbách jsou pro mnohé investory příjemným dárkem ke konci roku a snad i inspirací pro nové investice. Rekordy ale nejsou vše, na co by si akcioví hráči měli dávat pozor.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688