Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  07.08.2016 08:59:21

Dluh je silná droga. Jako detox zafunguje deflace

Zastánci drahých kovů jako bezpečného přístavu mají při upozorňování na další nafouknutou bublinu na finančních trzích zřejmě pravdu. V jedné věci se ale možná šeredně mýlí. Namísto hyperinflace se totiž můžeme dočkat jevu opačného, tedy dlouhotrvající deflace, která je jediným lékem na drogu jménem vysoké dluhy.

Podle Harryho Denta z webu Economy and Markets mají pravdu ekonomové vyznávající takzvanou rakouskou školu, jako je například Lacy Hunt. Podle nich jedinou cestou ke snížení zadlužení ekonomiky a finančních trhů je deflace.

Jde o neoblíbený způsob a Dent jej přirovnává k detoxikaci, kterou musí podstoupit drogově závislý člověk, pokud se chce vyléčit. "Detox" ale není jednoduchý, dluhy jsou silná droga, o to více v současnosti definované obrovskou bublinou na kreditních trzích. Právě deflace je oním "detoxem", který musí ekonomika podstoupit.

Dent na toto téma uvádí zajímavý graf. Jde o rychlost oběhu peněz, která se vyvíjí v dlouhodobých cyklech. Průměr se pohybuje někde kolem hodnoty 1,74 v době "normálu", vzhledem k cyklické povaze je však ve skutečnosti většinou mimo tuto hodnotu, protože rychlost oběhu peněz se mění podle toho, v jaké fázi je ekonomika.

Rychlost oběhu peněz s vyznačenými obdobími recese
Rychlost oběhu peněz s vyznačenými obdobími recese

Když rychlost oběhu peněz roste, podle Lacyho to znamená, že podniky, spotřebitelé a také vlády realizují produktivní investice do nových kapacit, které pomáhají zvyšovat zisky, mzdy a podobně. Toto období je pro všechny výhodné.

Když ale rychlost oběhu peněz začne klesat, podobně jako tomu bylo po letech 1918 nebo 1997, znamená to, že investice jsou realizovány především s cílem spekulativního zisku a nevytvářejí dodatečné výrobní kapacity ani příjmy (podobně jako dnes, kdy peníze firem směřují zejména na zpětné odkupy akcií, fúze a akvizice a tak dále). Zároveň to ukazuje na rostoucí bublinu v ekonomice.

Když křivka začne klesat pod průměrnou hodnotu, ekonomice hrozí společně se snižováním zadlužení také deflace, což je aktuálně cítit od roku 2008. Dnes je akorát toto prostředí výrazně ovlivňováno kvantitativním uvolňováním, tedy "tištěním peněz".

"Přestože ekonomika dostává stimuly de facto 'za nic', rychlost oběhu peněz stále klesá. Proto nevidíme žádnou inflaci nebo snad hyperinflaci. A nedočkáme se jich ani v budoucnu. Jediné, čeho se v nejbližších letech můžeme dočkat, je deflace," uzavírá Dent.

Výběr deseti nejlepších článků a videí na Investičním webu za uplynulý týden.

5 akcií, které musíte koupit. Jen počkejte na lepší ceny 5 akcií, které musíte koupit. Jen počkejte na lepší ceny Někdy může být i nákup akcií velice dobré společnosti špatnou investicí, a sice tehdy, když ..

.SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak se daří dolarovým milionářům a jaké investice se mezi bohatými těší největší oblibě SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak se daří dolarovým milionářům a jaké investice se mezi bohatými těší největší oblibě Poradenská společnost Capgemini ve středu představila výroční zprávu o světovém bohatství (World Wealth Report 2016). ... 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688