Patrik Madle (ČSOB)
Makroekonomika  |  05.06.2015 10:43:44

Růst mezd rozhodně neoslní na rozdíl od výkonu ekonomiky

 

Navzdory silnému růstu ekonomiky zůstává růst mezd v české ekonomice velmi umírněný. V prvním čtvrtletí letošního roku se tak průměrná nominální mzda zvýšila jen o 2,2 %, reálná o 2,1 %. Na druhou stranu nejde o žádné překvapení, protože dílčí zprávy z jednotlivých odvětví (s výjimkou veřejného sektoru) žádný mzdový boom nenaznačovaly.
Zaměstnavatelé se do zvyšování mezd nehrnou a zaměstnanci na ně nijak silně ani netlačí. Je to tradiční obrázek, který odráží snahu udržet si místo a relativně slabou roli odborů.
Růst mezd tak zůstává i nadále velmi pozvolný. Díky téměř nulové inflaci si však lidé alespoň lehce polepšili. Samozřejmě platí, že průměrná mzda je spíše virtuální číslo než odraz skutečné reality. Lepší pohled na výdělky nám poskytuje až mediánová mzda, která roste pomaleji než průměr a navíc za průměrem zaostává o více než 4 tisíce korun.
Nezbývá než se podívat, kde si polepšili nejvíce. Nejrychlejší nárůsty mezd (v meziročním srovnání) jsou vidět v odvětví hotelů a restaurací, z nichž těm prvním se letos díky oživení cestovního ruchu daří. Není překvapením, že dalšími v pořadí jsou zaměstnanci veřejného sektoru. Díky přidávání tam letos rostou platy skoro o tři procenta, zatímco v podnikatelské sféře jen o zhruba dvě.
Aktuální růst mezd rozhodně nezhoršuje konkurenceschopnost české ekonomiky, respektive výrobních firem a exportérů. Po „devalvaci“ v roce 2013 došlo k výraznému poklesu jednotkových mzdových nákladů a dosavadní růst mezd v tomto směru rozhodně nic nezměnil. ČR tak i nadále patří mezi země s levnější pracovní silou a ve srovnání třeba s Německem se zde nevyplácí ani třetinová mzda.
Aktuální čísla o mzdovém vývoji dávají za pravdu těm, kteří nečekali žádné zázračné a rychlé zvyšování mezd. Předpokládáme, že první kvartál nám dává docela dobře tušit, jak se budou vyvíjet mzdy i ve zbytku letošního roku. Jen díky nízké inflaci dojde k jejich reálnému navýšení, avšak ani to nebude příliš srovnatelné s růstem produktivity práce. Ani mzdy nám tak inflaci v ekonomice rozhodně nevygenerují.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice.
Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční  banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688