Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.02.2014 10:04:27

Komentáře k průmyslu - velkolepý konec roku 2013, zařazen vyšší rychlostní stupeň

Průmysl zakončil loňský rok doslova velkolepě. V prosinci si připsal nejvyšší meziroční růst. K tomu vzrostla hodnota nových zakázek o pětinu. Takové hodnoty český průmysl již dlouho nepamatuje. Celkové čísla ale mnohdy nevypovídají o situaci v jednotlivých odvětví. Ale i zde je situace příznivá - ve valné většině sledovaných odvětví totiž hodnoty rostly. Nejde tedy o vliv jen jednoho nebo dvou silných odvětví. Je potřeba ale připomenout, že v meziročním srovnání byl výsledek ulehčený nižší srovnávací základnou z minulého roku. V prosinci 2012 totiž ekonomika zatáhla za ruční brzdu, a zastavila se téměř na místě.

Růst průmyslu o 9,3 % je potvrzený i hodnotou po očištění, která je 6,7 %. Jde tedy stále o velmi dobrý výsledek, který není nutné podceňovat. Na výsledek měla největší vliv výroba dopravních prostředků. A to nejen automobilů, ale i ostatních - například kolejových. Tyto dva segmenty spolu vytvořily více jak třetinu celého růstu průmyslu. Je to dané jejich velkým růstem, kdy výroba ostatních dopravních prostředků vzrostla o bezmála 60 %, ale i jejich absolutní velikostí. K tomu se přidaly další důležité obory, jako je výroba chemických látek s růstem o desetinu, nebo i potravinářský průmysl.

Celkově tak průmysl zakončil rok 2013 mírně pozitivně. Po vyloženě nepovedeném začátku roku přišel výborný finiš a průmysl jako celek vzrostl o 0,5 %. V posledním čtvrtletí byl růst 6,1 %, a to je nemalý příspěvek do celkové ekonomiky. I díky tomu by měl být HDP v posledním čtvrtletí lepší než v tom předchozím. V roce 2014 by průmysl měl pokračovat na pozitivní vlně růstu.

Pozitivní hodnotu, aspoň vizuálně, přineslo i stavebnictví. Jeho růst o 1,4 % je letos nejlepší hodnotou. Přesto nejde o zásadní zlepšení, protože počet stavebních povolení dále klesá a stejné to je i u jejich hodnoty. To stavebnictví nedává příliš pozitivní vyhlídky na nejbližší měsíce. Růst stavebnictví je daný hlavně dvěma separátními prvky. První je propad v minulém roce o pětinu. A druhý je příznivé počasí. V prosinci 2013 bylo teplé suché počasí, které umožňovalo pokračovat na některých stavbách bez přestávky, nebo rychlejším tempem, než bylo plánované, a tak stavebnictví mohlo lehce povyrůst. Přesto ale nečekám, že by leden přinesl stejně pozitivní hodnoty.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

Ekonomika se nejen zotavila z recese, ale oživení nabírá na intenzitě. Tedy alespoň v průmyslu. V posledním měsíci loňského roku se průmyslová výroba meziročně zvýšila o 9,3 procenta, což je nejrychlejší tempo za posledních 31 měsíců. Tržby a nové zakázky rostou dokonce ještě rychleji, což dává naději na pokračování silného růstového trendu v dalších měsících. Českému průmyslu pomáhá zejména zlepšení ekonomické situace v eurozóně a postupně se bude čím dál více projevovat pozitivní vliv oslabení kurzu koruny na konkurenceschopnost domácí produkce.

Data mírně vylepšila skutečnost, že loňský prosinec měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc předchozího roku.

Za příznivými celkovými statistikami jsou především automobilky. Jejich výroba se v prosinci zvýšila o 17,8 procenta. Výrazně se zvýšila také výrobna strojů a zařízení (16,1 procenta), produkce hutí, tj. kovodělných výrobků (13,9 procenta), nebo výroba plastů a gumy (10,3 procenta).

Překvapivě výrazné zvýšení ukazují statistiky nových zakázek. Celkový objem zakázek meziročně stoupl o 20,5 procenta. Exportní zakázky se zvýšily dokonce o 28,3 procenta, rychleji rostly naposledy před deseti lety. Údaje o nových zakázkách dohromady s indexem nákupních manažerů poskytují jednoznačně příznivou indikaci pro další měsíce.

Přes výrazné zvýšení zakázek a výroby nepřestala klesat zaměstnanost. V prosinci byl počet zaměstnanců průmyslových firem o 1,0 nižší než o rok dříve. Umírněný zůstává také vývoj mezd. Průměrná mzda nominálně stoupla pouze o 0,9 procenta, reálně se snížila o 0,5 procenta. Výsledkem tohoto vývoje produkce, zaměstnanosti a mezd je pokles jednotkových mzdových nákladů o 8,6 procenta.

Na začátku roku je obtížné předpovídat vývoje na celý rok, prozatím prognóza ukazuje růst průmyslu o 7-8 procent.

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688