Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  11.01.2013 15:11:04

Plánujete hypoteční úvěr? Pozor, aby Vám jeho získání nezkomplikovaly existující závazky

Ze všech stran slyšíte, jak je skvělé mít vlastní bydlení? Je to určitě pravda. Proč platit nájem někomu jinému, když můžete splácet totéž bance, ale za určitý čas už budete bydlet ve svém? Anebo se můžete rovnou pustit do stavby vlastního domu. Hypotéka je i v roce 2013 výhodná. Na byt, dům či na financování nové výstavby. Ale budou vám stačit vaše příjmy? A je vůbec možné si vzít hypotéku, když splácíte spotřebitelský úvěr? Ano, jde to. Vše je nutné si ale spočítat ještě než podáte žádost o hypotéku. Nic nezatajovat. Ani to nejde, protože banky mají možnost nahlížet do různých registrů a dokáží tak zjistit veškeré vaše výdaje z uzavřených či plánovaných úvěrů. Mají tak velmi dobrý přehled, jaká je vaše bonita neboli schopnost plnit své závazky.

Spočítejte si svou úsporu na hypotéce, kterou dosáhnete spoluprací s námi. Průměrná úspora 700 měsíčně : http://www.penizenavic.cz/kalkulatory/rozsirena-hypotecni-kalkulacka


Hypotéka je oboustranně výhodná. Banka si půjčené peníze jistí zástavou nemovitosti, klient má oproti jiným úvěrům poměrně nízký úrok, protože bude půjčené peníze splácet dlouhou dobu. Ale i přes tyto jistoty si banka vždy musí prověřit bonitu klienta. Prověří vaše příjmy - u zaměstnanců z výpisu příjmů, u podnikatelů z přiznání k dani z příjmů a bude chtít potvrzení o bezdlužnosti od správy sociálního zabezpečení. Pro žádost o hypotéku jsou stejně důležité výdaje včetně všech existujících závazků. Možná ani nevíte, co všechno splácíte a co rozhodne o vaší bonitě. Zda je hypotéka pro vás vůbec dosažitelná.

Které výdaje - splátky úvěrů banky většinou posuzují

Základem pro určení bonity klienta je čistý příjem snížený o případné výživné, leasing, pojištění a splátky úvěrů. Do výdajů se vždy započítávají splátky spotřebitelských úvěrů, jiných hypotečních úvěrů a stavebního spoření. Bez těchto informací banka žádost o hypotéku ani nepředloží ke schválení svému vedení. K dalším existujícím splátkám či budoucím splátkám úvěrů z kontokorentů, kreditních karet a ručitelských závazků však banky přistupují trochu odlišně. Jde totiž o úvěry, které klient ani nemusí využít. Má sice kreditní kartu, ale nebude z ní vybírat, takže žádný úvěr nakonec nebude splácet. A hypotéka s takovým závazkem nemusí počítat.

Které banky započítávají závazky z jiných úvěrů

Pokud máte nepravidelné, ale dostatečné příjmy, nedělá vám problémy využívat kontokorent či kreditní karty. Je to praktické a pohodlné, i když pak musíte nějaké částky splácet včetně vyšších úroků. Pro vás bude výhodné žádost o hypotéku podat u bank, které tyto úvěry do bonity nezapočítávají. U těchto peněžních ústavů bude pro vás hypotéka možná snazší. A jaká je výše splátky, o kterou se z těchto úvěrů zvýší váš předpokládaný výdaj? Například UniCredit bank si u kontokorentů počítá 6,6 procent z celkového úvěrového rámce, u Volksbank a Equa bank je to 5 procent.

Banky mají opravdu dobrý přehled o vašich výdajích i schopnosti splácet. Hypotéka není jediný produkt, u kterého zjišťují vašíbonitu . Banky využívají zejména Bankovní registr klientských informací (CBCB nebo BRKI), který vypovídá o vaši bonitě i důvěryhodnosti. Obsahuje nejen informace o existujících úvěrech, ale i o těch, které byly zamítnuty. Když banka posuzuje vaši žádost o hypotéku, chce znát i vaší úvěrovou a platební historii. I to se z CBCB dozví.

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688