Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.07.2007 10:08:42

České makro ukazatele - nůžky se rozevírají?

Základní makroekonomické veličiny České republiky potvrzují starou známou pravdu, že udržet optimální míru všech ukazatelů na uzdě není jednoduché, Zatímco česká míra nezaměstnanosti klesá, míra inflace zrychluje. Ekonomové proto varují před rozevírajícími se nůžkami jednotlivých, rozuměj základních makro faktorů.

 

Červnová data nezaměstnanosti neukázala, že trend poklesu počtu lidí bez práce zabrzdil. Ten totiž stále klesá, nabídka pracovních míst je taková jako dosud nebyla a do evidencí úřadů práce se hlásí rekordně nízký počet nových uchazečů. Z dat, která zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR se míra nezaměstnanosti v červnu snížila o desetinu procentního bodu na 6,3 procenta. Posunula tak další rekord a je nejnižší od července 2004, kdy ministerstvo začalo nezaměstnanost měřit podle nové metodiky. 

 

Ke konci června bylo bez zaměstnání 370 791 lidí, což je o 11 808 méně než v květnu. Ještě lépe vyznívají čísla ve srovnání s minulým rokem. To je počet nezaměstnaných nižší dokonce o více než 80 tisíc. Analytici pokles připisují jednak sezónním pracím, především ale silnému ekonomickému růstu, který s sebou přináší nové pracovní příležitosti. Z celkového počtu lidí bez práce může okamžitě do zaměstnání nastoupit asi 346 tisíc. Přesto se začínají stále častěji objevovat i nepříznivé zprávy ohledně zaměstnání – začíná totiž chybět kvalifikovaná pracovní síla.

 

Druhý ze základních makro dat - růst cen však v červnu zrychlil, i když zatím jen nepatrně. Tentokrát z květnových 2,4 na 2,5 procenta. Zdražování sice není nijak příznivou zprávou, analytiky přesto výsledek inflace nepřekvapil. Ekonomové se totiž podle listu Mladá fronta Dnes shodují, že zdražování a nízká čísla o nezaměstnanosti mohou v nejbližší době znamenat růst úrokových sazeb.

K růstu inflace podle listu přispělo také zvýšení nákladů na  bydlení, zvyšovaly ceny potravin a nájmy, pohonné hmoty a ceny některých potravin. Podražily také dovolené a cigarety. Přesto zatím není důvod k nějaké panice. Alespoň podle ekonomů. Podle nich totiž struktura inflace neukazuje na neobvyklé inflační tlaky v ekonomice. Přesto ve vzduchu visí možnost zvednutí úrokových sazeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688